- Du skal vite at jeg har mektige venner

Vallas statssekretærer snakker ut. Statsministeren skjønte etterpå hvor galt det var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Advokat og tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen sier Gerd-Liv Valla truet henne med at hun hadde «mektige venner» da hun mot Vallas vilje sluttet som statssekretær i justisdepartementet våren 1997.

Også hennes statssekretærkollega Øystein Mæland fra samme departementet bekrefter nå for første gang at det var Vallas problematiske lederstil  som førte til at han trakk seg fra samme politiske jobb seinere på året.

- Den opplevelsen som Ingunn Yssen beskriver er til å kjenne igjen, for å si det sånn, sier Øystein Mæland til VG.

Mæland var statssekretær for fire justisministre på 1990-tallet: Grete Faremo, Anne Holt og  Hanne Harlem i tillegg til Gerd-Liv Valla. Nå er han divisjonsdirektør ved Ullevål universitetssykehus.

Mæland holdt ut tre måneder lengre enn Reiss-Andersen. Politisk rådgiver Øyvind Slåke var den tredje i justisminister Vallas nære medarbeiderstab som sluttet den samme våren. 

 Den profilerte advokaten Berit Reiss-Andersen, som i disse dager er forsvarer i Nokas-saken, forteller til Dagens Næringsliv og VG  hvordan hun opplevde å være statssekretær da Gerd-Liv Valla var justisminister.

-Vanskeligste menneske

- Valla er uten tvil det vanskeligste menneske jeg noensinne har arbeidet med. Det er snart ti år siden jeg jobbet sammen med henne, og jeg hadde bestemt meg for aldri å gå ut med min historie.  sier Berit Reiss-Andersen til Dagens Næringsliv.

 MÅTTE SI FRA:  Tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen hadde bestemt seg for å legge forholdet til som gamle sjef Gerd-Liv Valla bak seg. Men den profilerte advokaten ombestemte seg da Ingunn Yssen ble stående alene med sin kritikk av Valals lederstil. Foto: Scanpix.
MÅTTE SI FRA: Tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen hadde bestemt seg for å legge forholdet til som gamle sjef Gerd-Liv Valla bak seg. Men den profilerte advokaten ombestemte seg da Ingunn Yssen ble stående alene med sin kritikk av Valals lederstil. Foto: Scanpix. Vis mer

Yssen-saken fikk henne til å ombestemme seg. Både måten LO-leder Valla har håndtert saken på i media, men også det at Yssen er blitt stående alene, har vært viktig.
Skar seg fra første dag
- Jeg opplevde at det skar seg fra dag én. Jeg prøvde å få et bedre forhold, noe også Valla gjorde i begynnelsen. Men det gikk ikke. I mars 1997 tok jeg beslutningen om at livet er for kort, og at jeg ikke vil mer. Jeg valgte påsken for min oppsigelse, da ville hun ha ti dager på å finne en erstatter og jeg kunne gå av ved første statsråd etter påske, sier hun.

Valla var syk og Reiss-Andersen sendte en skriftlig oppsigelse til henne. Da tar Valla kontakt på telefonen.

- Valla sa rett ut: Men det var ikke slik jeg hadde tenkt det. Det var jeg som hadde tenkt å sparke deg. Ja, da er det vel greit da, sa jeg. Nei, svarte Valla. Hun ville sparke meg på et langt senere tidspunkt, på sommeren, sier Reiss-Andersen.Faks til politistasjonen
Reiss-Andersen dro på påskeferie til Tønsberg, men fikk en oppringning og ble bedt om å møte på politistasjonen i Tønsberg.


- Her fikk jeg en faks fra Valla, der hun skrev at hun hadde snakket med statsministerens kontor og at de i fellesskap ba meg om å fortsette til 11. april. Det tok jeg som en klar melding fra ledelsen fra statsministerens kontor, og det var selvfølgelig greit for meg å jobbe noen uker til, sier hun., i følge NTB. Men da Reiss-Andersen kom hjem skjedde følgende:

- Jeg snakket med statsministerens kontor og ble rasende. Ingen i politisk ledelse, inkludert statsminister Jagland ante noe som helst. Det var en blank løgn Valla hadde skrevet. Jeg ble rasende og krevde møte med henne neste morgen. Jeg sa at jeg trakk løftet om å jobbe noen uker til. Jeg uttalte da at jeg ikke kan arbeide for mennesker som lyver til meg og krevde å gå av umiddelbart.
 
Da lente hun seg over bordet og sa: " Berit Reiss-Andersen, du skal vite det at jeg har mektige venner."

Den tidligere statssekretæren sier 10 år etter sin politiske karriere i justistdepartementet at hun aldri har opplevd noen mennesker som har drevet så systematisk splitt og hersk som Valla.

LO-lederen ville tirsdag kveld ikke kommentere uttalelsene fra Reiss-Andersen.


Jagland: skjønte det seinere
Thorbjørn Jagland var statsminister da Gerd-Liv Valla var justisminister.

Han ble først kjent med hvor dårlig samarbeidsklimaet var i  jusitisdepartementet en stund etter at Vallas tre nære politiske medarbeidere sluttet i løpet av kort tid.

- Situasjonen er nå så opphetet at jeg ikke vil bidra til ytterligere heving av temperaturen ved å kommentere denne saken nærmere, sier Jagland til  VG.

- Visste det ikke var sant
Jaglands daværende statssekretær Frøy Kannert reagerte på justisminister Vallas forklaringer i media på hvorfor  store deler den politiske ledelsen i departementet forsvant på kort tid. Valla forklarte at det var hun selv som hadde behov for å rydde opp.

- Jeg visste jo at det ikke var riktig, sier Kannert til VG.

BEDRE MED HOLT: Tidligere statssekretær Øystein Mæland fortsatte som statssekretær etter at justisminister Anne Holt trakk seg på grunn av sykdom. Men han orket ikke arbeide lenge for Holts etterkomemr i statsrpdsstolen, Gerd-Liv Valla. Her er justisminister Holt og statssekretær Mæland på vei til Stortingets utenrikskomite 18. desember 1996 for å orientere om arbeidet med Schengen-avtalen.
LYKKELIGERE DAGER: LO-leder Gerd-Liv Valla og hennes daværende leder for LOs internasjonale avdeling, Ingunn Yssen, på flyplassen i Zurich 23. januar 2004 i forbindelse med det økonomiske toppmøtet i Davos.
UNDRET SEG: 1997: Thorbjørn Jagland var statsminister og Frøy Kannert var statssekretær ved statsministerens kontor da tre nære politiske medarbeidere til justisminister Gerd-Liv Valla sluttet i løpet av kort tid. Begge har gjort sine refleksjoner.