- Du som sparket oss da vi lå nede!

Gerd-Liv Valla beskriver en sint Jens Stoltenberg i sin nye bok «Prosessen». Se utdrag fra boka her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sin nye bok «Prosessen» skriver  LO-leder Gerd-Liv Valla blant annet om Jens Stoltenberg og AP-ledelsens opptreden rundt Yssen-saken. Blant annet blir en samtale under en av de kjente turene rundt Sognsvann beskrevet.

«Du har etter hvert blitt en ruvende LO-leder. Derfor må du regne med at ikke alle er like glade i deg. Det er et voldsomt kjør som Ingunn har startet, men dette vil gå over» , var de beroligende ordene fra Stoltenberg i begynnelsen

Ellers skriver Valla dette om turen rundt Sognsvann, da statsministeren skal ha sagt at han ikke ønsket Ingunn Yssen som leder for internasjonal avdeling.

«Vi snakker om Ingunn, hennes styrker og svakheter. Jens gjentar at hun ikke var hans foretrukne kandidat til LO-jobben. Han ønsket seg, og foreslo, mannen som i dag er utenriksminister. Jeg spurte Jonas Gahr Støre. Jobben hørtes fin ut, sa han, men takket til slutt nei».

«Hennes nederlag var et nederlag for meg», sier Valla om Ingunn Yssen.

- Ropte i telefonen

Senere var imidlertid ikke statsministeren like støttende i tonen, skriver Valla. En telefonsamtale sent på kvelden utvikler seg i en «merkelig retning», sier Valla.

«.... en ordveksling uten sidestykke en samtale hvor Jens blottlegger en side av seg selv jeg aldri har sett. Tidvis har jeg savnet en mindre konfliktsky statsminister. Jeg har sag til ham at han kunne være tjent med å vise mer temperament, sinne og oppriktig engasjement. Nå gjør han det. Han gjør det mot meg.», skriver Valla.

KRANGLET I KULISSENE: Her er Jens Stoltenberg og daværende LO-leder Gerd Liv Valla under et samarbeidsmøte mellom LO og regjeringen for å forsøke å få ned sykefraværet Foto: Scanpix
KRANGLET I KULISSENE: Her er Jens Stoltenberg og daværende LO-leder Gerd Liv Valla under et samarbeidsmøte mellom LO og regjeringen for å forsøke å få ned sykefraværet Foto: Scanpix Vis mer

Valla kritiserte sider av statsministerens og andre Arbeiderparti-medarbeideres håndtering av saken. Da ropte, eller nærmest skrek, Stoltenberg ifølge Valla inn i telefonrøret.

«Det sier du? Som har håndtert en personalsak helt elendig! Du som sparket oss da vi lå nede!»

Etterpå skal imidlertid statsministeren ha besinnet seg, og beklaget at han ble sint på Valla.

- Jeg ødela

Valla beskriver hvordan Martin Kolberg først tok opp temaet om at hun skulle trekke sitt kandidatur som leder i valgkomiteen i Arbeiderpartiet. Senere skal Valla ha diskutert dette med Jens Stoltenberg. Samtidig skal hun ha spurt hva han mente med «sparke da han lå nede»:

«Jens forklarer. Jeg hadde ytt motstand i minst tre konkrete saker som dermed hindret ham i å gjennomføre det han og regjeringen mente var viktig».

De tre sakene Stoltenberg skal ha nevnt, er da Valla kritiserte Stoltenberg-regjeringens firmabilbruk, da hun kritiserte innstillingen av Johan Fredrik Odfjell som ny styreleder i Statoil, og sykelønnssaken o 2006, da Valla tvang regjeringen til å snu.

«Forbløffet hører jeg Jens sitte og si at i alle disse tre sakene var regjeringens opprinnelige linje den riktige. Jeg ødela. De måtte snu på grunn av LO».

- Du som sparket oss da vi lå nede!

Jens Stoltenberg er på reise i Serbia, og det er ikke klart om han kommer til å kommentere Vallas påstander.

Følte seg presset til å beklage

Da saken stormet som verst, ble Gerd-Liv Valla kritisert for hvordan hun håndterte sine offentlige opptredener. I boka skriver hun blant annet om sin omdiskuterte opptreden på Skavlans Først og sist.

Hun forteller at hun hadde sagt nei til debattprogrammer for å unngå å møte Ingunn Yssen uten å ha snakket med henne på nesten et halvt år.

«Av samme grunn takket jeg nei til å bli intervjuet av Fredrik Skavlan sammen med henne. Det var også rådet jeg fikk av menneskene rundt meg. Vi hadde til og med innhentet synspunkter fra eksterne informasjonsrådgivere. Først og sist med en million TV-seere på fredagskveldene, er et egnet sted å gi min versjon av hendelsene»

Dette skriver Valla om opptredenen:

«Jeg er ille til mote i studio, men det går greit, tror jeg».

Hun beskriver også følelsene før pressekonferansen 19.januar, der hun beklaget at hun hadde såret Yssen.

«Jeg er rådvill, føler meg presset. Spesielt Fellesforbundet, ved Kjell Bjørndalen», vil ha meg til å beklage noe jeg ikke har gjort. Ingunn Yssens brev er fullt av feil. Det er et knallhardt angrep på meg. Så skal jeg si beklager?»

Dagbladet.no kommer med mer om Gerd-Liv Vallas bok.