Du sparer 20 kroner

SARPSBORG (Dagbladet): Sorry, Jens. En øres kutt i elavgiften lokker neppe velgerne tilbake til Arbeiderpartiet. For en gjennomsnittlig husholdning betyr kuttet ynkelige 20 kroner i reduserte månedsutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette vil husholdningene merke, sa statsminister Jens Stoltenberg da han møtte AUF-fans, partikolleger og media ved Borgarsyssel Museum i Sarpsborg i går.

Men det spørs. For en gjennomsnittshusholdning som bruker 20000 kilowattimer strøm i året, betyr kuttet rundt 250 kroner i reduserte årlige utgifter - eller 21 kroner i måneden. Det holder knapt til kroneis og en pakke tyggis.

Statsministeren ville heller ikke love noen umiddelbar fjerning av «dusteavgiftene» flere av partikollegene river seg i håret over, da Dagbladet snakket med ham.

Flere kutt

- Vi må gjøre det vi mener er riktig. Nå kutter vi en øre i elavgiften med virkning fra 1. juli i år, og varsler ytterligere kutt fra januar 2002. Og jo da, vi er i gang med en opprydning i avgiftsjungelen. Men dette må gjøres på en forsvarlig måte, sier Jens Stoltenberg.

Og legger tilfreds til at marsipanlokkavgiften tross alt er borte.

Derimot må vi fortsatt leve med sjokoladeavgift og campingvognavgift. Iallfall en stund framover.

For lite for seint?

Stoltenberg tok et avbrekk i ferien for å hilse på Ap-kandidater i Østfold og fortelle om lettelsen i elavgiften i går. Regjeringen har i lengre tid vært utsatt for internt press for å kutte avgifter, inkludert elavgiften. Frykten er at kuttet som kommer nå er for stusslig og kommer for seint til å hjelpe partiet i valgkampen.

- Dette er ikke valgkamppropaganda, men et ledd i en større energipakke fra regjeringen, hevder imidlertid Jens.

Han poengterer at det er prisøkningen på kraft, som følge av kraftunderskudd, som er hovedårsaken til at strømregningen din er vesentlig høyere nå enn for ett år siden. For å bøte på dette intensiverer regjeringen arbeidet med å bruke gass til kraftproduksjon i Norge og oppretter et nytt selskap for energiøkonomisering. I tillegg til kuttet i elavgiften.

<B>PANSERPRYD:</B> Med Jens på panseret tøffer AUF-tilhengere i Østfold rundt for å kapre velgere for Ap. I går var Stoltenberg selv på besøk.