-  Du spiser trygt hos oss, fru Haga

Den franske ambassaden har merket seg Åslaug Hagas påstander om at mer importert mat kan gi mer helsefarlig mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): -  Åslaug Haga har nettopp vært og spist lunsj i den franske residensen i Oslo, og så ikke ut som om hun ble syk av det. Tvert om virket hun glad og opplagt, sier Olivier Colon, chargé d'affaires og vikar for ambassadøren i august.

Colon er ytterst høflig i sine kommentarer til Sp-lederens frykt for matsikkerheten, og vil berolige både Haga og andre nordmenn: Fransk mat er like strengt kontrollert som norsk.

-  Helsefarlig mat

Åslaug Haga brukte i Dagbladet i går denne argumentasjonen mot WTO-avtalen som kan gi lavere tollsatser og økt matimport:

-  Den avtalen er et gedigent tap for alle som er opptatt av trygg mat, miljø, levende bygder og kulturlandskap. Jeg tror sikkert at denne avtalen vil medføre noe lavere matvarepriser, men det kan være en kortsiktig glede hvis konsekvensen er at vi får mer helsefarlig mat, sa hun.

Strengt system

Olivier Colon avviser at fransk mat er helsefarlig.

-  Det er ingen grunn til å tro man blir syk. De franske reglene er ikke dårligere enn de norske. Man må ikke tro at fransk ost er farligere enn en annen, sier han.

-  Frankrike har et stort antall inspektører som inspiserer de franske markedene og den franske produksjonskjeden. De tilhører jordbruksdepartementet og kampen mot svindel. De går på markeder og restauranter og gir bøter om nødvendig. Selvsagt kan de ikke være bak hver enkelt ost, men de er veldig strenge og forlanger at reglene blir fulgt, sier Colon.

-  Finner franske bønder seg i dette systemet?

-  Bøndene synes det er veldig strengt. Camembert-osten skal for eksempel følge en hærskare med regler for å kunne bli solgt på markedet, sier Colon.

Lider ikke

-  I Norge har man en idé om at de norske produktene er sikrere, men det er samme refleks som en franskmann vil ha i Frankrike. Det kommer av nærheten. Men det finnes salmonella i Norge også, sier han.

Han kan likevel forstå at forbrukerne reagerer.

-  Normene er de samme, selv om produktene er forskjellige, og at franskmennene for eksempel har oster med myk kjerne. Men det er mange nordmenn som reiser til Frankrike og spiser fransk mat, og de ser ikke ut til å lide under det, sier han.

Krisebyrå

Frankrike har også spesialbyrået AFSSA, som skal reagere øyeblikkelig i tilfelle krise, og som spilte en stor rolle under kugalskapkrisa.

-  Fru Haga er velkommen til oss når hun vil for å smake franske produkter, sier Olivier Colon.

I november skal Frankrike arrangere en smaksuke i Oslo. Hvis Åslaug Haga vil komme før, må hun gjerne det. Når som helst, sier Frankrikes chargé d'affaires.

SMAK: Fransk mat er trygg, sier Olivier Colon ved Frankrikes ambassade.