- Du stjal alt, Breivik

Med venners hjelp reddet Kamzy livet på Utøya 22. juli. Les hennes dagbok fra sjette dag i retten.

- FORSTÅR IKKE ARVEN: Khamshajiny Gunaratnam skriver dagbok fra retten for Dagbladet. Ifølge henne er det ikke mye av den kristne kulturarven Breivik hevder å forsvare som han har forstått. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- FORSTÅR IKKE ARVEN: Khamshajiny Gunaratnam skriver dagbok fra retten for Dagbladet. Ifølge henne er det ikke mye av den kristne kulturarven Breivik hevder å forsvare som han har forstått. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAG 6:

Gang på gang har du påpekt hva som er i «dine» interesser, Anders Behring Breivik. Og det er der jeg tror problemet ligger: Dine handlinger har vært basert på dine interesser, ikke noen andres. Ingen tempelridder-tittel rettferdiggjør drap.

Dagens kirkeledere anerkjenner ikke militante nasjonalister.

Disse kirkelederne mangler ryggrad, sier du. Her er et utvalg læresetninger fra den kristne kulturarven du hevder du forsvarer:

1. Du skal ikke ha andre guder enn meg
Anders Behring Brevik, du har en annen gud; deg selv. For du setter deg selv over gud, og bestemmer hvilke liv som skal tas og ikke.

2. Du skal ikke misbruke Guds navn
Gud forkynte gjennom Kristus at man skulle møte hat med kjærlighet. Gud så alle barn som sine egne barn. Hvordan kunne du i Guds navn drepe 77 mennesker, hvorav flere var barn?

3. Du skal holde hviledagen hellig
Denne terroren har du planlagt siden det året jeg meldte meg inn i AUF. Hvor mange hviledager har ikke du brukt på å planlegge denne massakren? En massakre som har ført til at det for mange ikke er flere hviledager igjen.

4. Du skal ære din far og din mor
Jeg skal ikke sette ord i munnen på dine foreldre. Men tviler på at 22/7 har gjort stor ære på dem. Du sier selv at du kommer fra en ressurssterk familie og som har gitt deg så mye omsorg. Og spørsmålet jeg stiller meg selv er hvordan kunne du da gjøre dette mot dem?

5. Du skal ikke slå i hjel
Du drepte 77 mennesker. 69 av dem jagde du. Plutselig, uforventa og mens de var forsvarsløse. Ingen fortjener å dø. Selv ikke du, Breivik.

6. Du skal ikke bryte ekteskapet
Du har brutt ekteskapet til alle de som mistet sine ektefeller ute på Utøya.

7. Du skal ikke stjele
Du stjal framtiden til 77 uskyldige mennesker. Du stjal barna til mange, mange foreldre. Du stjal framtidens politiske ledere fra verdenssamfunnet. Du stjal alt.

8. Du skal ikke tale usant om din neste
Det er ikke slik at alle muslimer voldtar norske jenter. Det er ikke slik at muslimene tar over i Europa for å innføre sharialover. Og det er i hvert fall ikke stor forskjell på den kristendommen du forsvarer og den islam du hevder å bekjempe.

Hvis du virkelig er kristen, får du bevise at kjærlighet avler kjærlighet, istedenfor å gjøre et forsøk på å avle hat gjennom hat. For jeg tror hver eneste religion, hvis den blir valgt med ærlighet - og kjærlighet, leder til den samme Gud.

• Les mer om Kamzy