Du store kineser!

Slik poserte det spanske basketball-laget før de reiste til Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det omtales som et uskyldig reklamebilde. Bildet der det spanske herrelandslaget i basketball setter to fingre i tinningen og gjør «Kina-øyne» mens de smiler til kameraet.

Før avreise til Beijing-OL stod bildet som en helsides annonse i sportsavisa Marca, uten at noen stilte et eneste spørsmål ved det.

Nå er imidlertid promobildet fanget opp av den britiske avisa The Guardian.

Avisa synes ikke å se humoren i grimasene de spanske basketherrene gjør, og viser til tidligere episoder der spansk idrett er blitt skjemmet av rasisme.

Det uskyldige bildet kan sette de spanske ambisjonene om å arrangere OL etter London i 2012 på spill, mener de.

«Det virker ikke som noen av de som har noe med reklamen å gjøre har tenkt på at den er upassende og hvordan den kan bli tolket i Kina eller andre steder. (...)

Den manglende evnen til å se de potensielle konsekvensene av bildet må sees i lys av problemene Spania har hatt med rasistiske holdninger, og Den spanske olympiske komités ønske om å arrangere OL i Madrid i 2016 eller 2020», skriver The Guardian
.

I 2005 måtte den spanske landslagstreneren Luis Aragonés betale en bot på 25 000 kroner, etter å ha omtalt Arsenal-spissen Thierry Henry som en «svart dritt».

Da Englands landslagsspillere kom til Madrid for å spille vennskapskamp ble de møtt med apelyder fra tribunen.

«USKYLDIG OG POLEMISK»: Skriver sportsavisa Marca om bildet, etter at The Guardian antydet at bildet var rasistisk. Foto: Spanske basketforbundet (FEB)
«USKYLDIG OG POLEMISK»: Skriver sportsavisa Marca om bildet, etter at The Guardian antydet at bildet var rasistisk. Foto: Spanske basketforbundet (FEB) Vis mer

Mens formel-1-kjøreren Lewis Hamilton fikk se spanske tilskuere iført svarte parykker og mørk sminke, og t-skjorter med påskriften «Hamilton-familien», da han kom til Barcelona.

Foreløpig har ikke bildet av de spanske basketspillerne skapt bølger i OL-byen Beijing. Nettstedet Shanghaiist har imidlertid fanget opp saken, og brukerne tolker den spanske gesten slik:

«Kanskje de ikke gjør grimaser, men viser til tomrommet mellom ørene?»

Du store kineser!