Du store syndeflom

SKIEN/LARVIK/OSLO: Skal det aldri ta slutt? spør befolkningen på Sørlandet og Østlandet seg etter at den tredje tiårsflommen på en drøy måned i går var et faktum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elvene flyter over sine bredder. Mektige Skienselva gikk rekordstor og ødela båter og bygninger. Likeså i Arendalsvassdraget, og i Oslo flommet Akerselva så flomsprøyten sto i bygatene.

1010 kubikkmeter i sekundet ble sluppet gjennom Skien siste døgn, noe som er innpå rekord for vår mest vannrike elv etter Glomma. God regulering i så vel østlige som vestlige løp av Telemarksvassdraget forhindret enda verre tilstander.

Fare på kirkegården

I Porsgrunn ble befolkningen advart mot å gå over gravene på Østsida kirkegård; rett og slett fordi det var stor fare for at folk kunne falle ned i de flomskadde og sammensunkne gravene. Deler av kirkegården var dekket av vann.

 • På Bøle nederst i Skienselva ble verdier for tre- fire millioner kroner i form av båter og lagerhus tatt av vannmassene.
 • Riksvei 32 fra Skien til Siljan måtte stenges da Børsesjø gikk over sine bredder. I tillegg ble en rekke lokale veier stengt på grunn av jord- og steinras forårsaket av det veldige regnværet de siste dagene.
 • I Lågendalen mellom Larvik og Kongsberg gikk Lågen rekordstor og forårsaket flere jordras i går. Det ene av dem i et boligområde i Lardal.

  Tilsvarende tilstander rammet de nedre deler av Arendalsvassdraget.

  Fortsatt flom


 • Mens Numedalslågen nådde flomtoppen i går, steg Drammenselva fremdeles i går kveld og nærmet seg tiårsflom. Tiårsflommen vil holde seg det nærmeste døgnet i disse elvene.

  Like dramatisk og ikke minst spektakulært var det å skue Oslos kjære Akerselva i går. Den frådet gjennom byen og steg oppover murveggene på den gamle bybebyggelsen på Sagene og Grünerløkka. Det var ikke mulig å gå langs elva uten å bli drivende våt.

  Og bare for å illustrere: Mens Akerselva nådde sin rekordstore vannføring på ca 30 kubikkmeter i sekundet, rant det samtidig 1010 kubikkmeter gjennom sentrum av Skien. Dette er betydelig mer enn i Norges største elv, Glomma, på samme tidspunkt.

<B>REKORD:</B>Aldri har det vært våtere i hovedstaden i moderne tid. Akerselva gikk rekordstor i går, her avbildet ved Mølla Næringspark mellom Sagene og Grünerløkka.