Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du STRESSER deg syk

Hver tredje nordmann er psykisk sliten av jobben. Hver tredje av oss blir mentalt slitne av jobben og hver fjerde arbeidstaker opplever psykosomatiske plager ukentlig. - Det overraskende er at vi finner klager på stress i alle yrker, sier Holger Ursin, nestoren innenfor stressforskning i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIGDIS ALVER

Selvstendig, meningsfylt arbeid og mulighet for faglig utvikling er oppskriften på en god arbeidsplass.

- Belastninger som kan føre til stress, er manglende frihet i jobben og at du ikke får være med å bestemme eller prioritere arbeidsoppgavene dine, sier forsker Asbjørn Grimsmo.

Opplysningene kommer fram i den nye rapporten «Arbeidsmiljø i en endringstid» som han har utarbeidet på Arbeidsforskningsinstituttet. Den bygger på spørreundersøkelser blant 5000 ansatte i norske bedrifter.

Psykisk slitne

Hver tredje arbeidstaker svarer at de er psykisk eller mentalt slitne en dag i uka, eller oftere, når de kommer hjem fra jobb.

- På toppen ligger offentlig og sosial sektor, der nesten halvparten føler seg mentalt slitne etter jobb. De som er sjeldnest psykisk utslitt, er de som jobber i bygg- og anleggsbransjen, opplyser Bjørg Aase Sørensen, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Når det gjelder de som ikke klarer å la være å tenke på jobben i fritida, og får søvnproblemer på grunn av det, er mønsteret det samme.

Helsefarlig

Professor og Norges fremste ekspert på stress Holger Ursin sier at journalister, leger og mellomledere er blant de som er spesielt utsatt for stress.

- Stress blir en helsefare når du får så mye å gjøre på jobben at det går utover livsstilen din. Hvis du drikker mer kaffe, røyker mer og mosjonerer mindre for å døyve stresset, er du fysisk i en farlig situasjon, sier Ursin, som er professor ved Institutt for biolgisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen.

- Den viktigste grunnen til at arbeidere som er stresset virkelig får en knekk, er at de begynner å drikke for å stresse ned, sier professoren.

Mest stress

Forskningsleder Bjørg Aase Sørensen opplyser at det er de som jobber med mennesker og føler et personlig ansvar for de avgjørelsene de tar, som føler mest stress.

- Helsepersonell er spesielt rammet fordi konsekvensene er store hvis de tar gale avgjørelser, sier Sørensen.

Yrker med høye krav til sikkerhet er også stressutsatt.

- Dette gjelder for enkelte i transportbransjen, politiet og blant flygere, sier Sørensen.

Hver tredje har angst

Hele 35 prosent av de som deltok i undersøkelsen svarer at de ofte eller av og til har plager som kraftig hjertebank, nervøsitet, angst, rastløshet eller følelsen av tiltaksløshet på grunn av arbeidsmiljøet.

20 prosent svarer at de ukentlig opplever psykosomatiske plager som hodepine, konsentrasjonsvansker, svie og kløe i øynene, halsbrann eller magesmerter.

- Vi kjenner arbeidet på kroppen, og det er vanlig å få psykosomatiske smerter. Hver fjerde av oss opplever det ganske ofte, sier Sørensen.

Hun opplyser at kvinner har oftere helseplager enn menn og at kvinner dobbelt så ofte som menn er utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen. Dette gjelder særlig kvinnelige funksjonærer på et lavt nivå, blant annet ansatte i hotell- og restaurantbransjen, kontoransatte og de som har direkte kontakt med sosialklienter.