Du taper tusener på småfeil

SKIEN (Dagbladet): Forsikringsselskapene kan straffe deg hardt om du ikke følger polisevilkårene til punkt og prikke. En mann som mistet kontrollen over et bål og brant opp hytta si, fikk avkortet utbetalingen med 70000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper deg lite om du har svært god forsikringsdekning, hvis du gjør en liten feil.

En kvinne som stekte pommes frites til familiemiddagen, fikk smertelig erfare det. Etter å ha tilberedt maten ferdig, glemte hun å slå av strømmen på komfyren. Det gikk ikke bedre enn at frityrfettet tok fyr og huset brant nesten ned. Forsikringsselskapet avkortet skadeutbetalingen med 56000 kroner.

Mange saker

Hvert eneste år behandler Avkortningsnemda i forsikringsbransjen 120-130 saker hvor de ulike selskapene mener forsikringstakeren har vært uaktsom. Resultatet kan bli at du ikke får fem øre i skadeutbetaling.

Årsaken til avkortningene er oftest at forsikringstakeren på et eller annet vis menes å ha opptrådt grovt uaktsomt, eller at de har brudt sikkerhetsvilkårene.

Eksempler på slike saker er der hvor du lar veska ligge på restaurantbordet mens du går på toalettet, eller glemmer videokameraet på bussen. Blir verdisakene stjålet, er sjansen liten for at du får noen erstatning i det hele tatt.

Men du kan også få kraftige avkortninger selv om du ikke er like skjødesløs:

En bonde som lot være å låse huset sitt mens han gikk 200 meter ut på et jorde, fikk halvert erstatning da tyver gikk inn i huset.

En 26-åring som glemte å låse døra en sein kveld etter et vorspiel, måtte også finne seg i bare halv erstatning for det tyvene tok med seg.

Slurvet måking

Avkortning kan du også risikere i mange andre sammenhenger. En mann som holdt på å bygge nytt uthus, måket taket en dag i januar, men ventet til februar før han måket neste gang. Rett før han skulle måke igjen, klappet taket på nybygget sammen. Rundt 36000 kroner måtte husbyggeren selv bære av tapet.