- Du var alltid bestefar for oss

Barnebarna Magnus og Jonas Sønsteby holdt tale til krigshelten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Krigsheltens siste reise skjer i dag, i hans families regi, og på statens regning. Bisettelsen begynte klokka 12 i dag i Oslo domkirke.

Under bisettelsen var båren til Sønsteby kledd i det norske flagget, det ble brettet sammen og gitt til Anne-Karin Sønsteby, som har vært Kjakans kone de siste 59 åra.

Bisettelsen ble avsluttet med tonene fra salmen «Deilig er jorden».

Barnebarna To av barnebarna til Gunnar Sønsteby, Magnus og Jonas Sønsteby, holdt tale til sin bestefar sammen.

- Kjære bestefar, du har betydd mye for mange mennesker, selv om du for andre er kjent som Kjakan eller NR. 24, har du alltid vært bestefar for oss, sier de to.

- Da jeg var liten var det fast tradisjon å ha frokost med deg hver dag før skolen, du sto for havregrøten. Dette var så viktig for deg at du kalte det "en viktig avtale".

- Ingen av barnebarna var mye over 16 før vi øvelseskjørte med deg, det var knapt et veikryss eller en sidegate du hadde en god historie fra. Vi kjørte så lenge at vi var alt for sein til middag, "dette er det bare bestefar som har lov til", sa du og tok over rattet og tok en u-sving på carl johan.

MOTSTANDSMANN: Gunnar Sønsteby er en av våre mest kjente motstandsmenn. Foto: PRIVAT / Dagbladet
MOTSTANDSMANN: Gunnar Sønsteby er en av våre mest kjente motstandsmenn. Foto: PRIVAT / Dagbladet Vis mer

- Det falt oss helt naturlig, selv om du strengt tatt hadde laget førerkortet ditt selv.

Barnebarna snakket også om forholdet mellom Kjakan og kona, og fortalte at de aldri har sett de to krangle. De avsluttet ved å fortelle at de er dypt takknemlig for det bestefaren har gjort.

Stoltenberg - En hel nasjon slutter i dag rekkene ved Sønstebys båre. Vi står her i ydmykhet. Vi sørger over å ha mistet en av våre aller største, sier Jens Stoltenberg.

- Han fortalte alltid med engasjement, aldri med overdrivelse. Han har lært mange generasjoner om frihetens pris og om ikke å hate. Han så alltid fremover, med de enkleste av opplysningens virkemidler, trollbant han sitt publikum, sier Stoltenberg.

DOMPROST:
Domprost Olav Dag Hauge under bisettelsen til Gunnar "Kjakan" Sønsteby i Oslo Domkirke fredag. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
DOMPROST: Domprost Olav Dag Hauge under bisettelsen til Gunnar "Kjakan" Sønsteby i Oslo Domkirke fredag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Kjære Anne Karin, du sto ved din manns side i 59 år, som kone, mor, kollega og en støttespiller han aldri fikk fullrost. Hver dag i 59 år sa dere "jeg elsker deg" til hverandre. Da det led mot slutten flyttet du inn på feltseng ved hans side, du ville være nær han til det siste, et vakrere uttrykk for kjærlighet finnes knapt, sier Stoltenberg.

- Vi lyser fred over krigshelten, fredshelten og det varme mennesket Gunnar Sønsteby, avslutter statsministeren.

Prestens tale - Han lekte katt og mus med Gestapo, men ble aldri tatt, sier domprost Olav Dag Hauge i en oppsummering av historien om Kjakan.

- Han hadde hjerte for de som slet med livet. Viktigst og hyppigst de siste årene var foredragene for skoleklasser over hele landet. Når han fortalte levde han beretningen, sier presten, som har vært tilstede under flere av Sønstebys foredrag, og forteller at de unge elevene har sittet klistret til historiebøkene etter et møte med Kjakan.

HELT: Her er Gunnar Sønsteby ved sitt kontor ved Akershus festning.  Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
HELT: Her er Gunnar Sønsteby ved sitt kontor ved Akershus festning. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er samlet mange utenfor Oslo domkirke for å hedre krigshelten.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby døde den 10. mai på et sykehjem i Oslo, etter å ha vært alvorlig syk den siste tiden. Sønsteby ble 94 år gammel. Sønsteby ble født 11. januar 1918 og vokste opp på Rjukan.

Når kisten med «Kjakan» bære ut av kirka vil forsvaret hedre helten med fire F16-jagerfly som flyr over Oslo.

- EN HEDERSMANN: Jens Stoltenberg sa at Kjakan var en hedersmann, og en av norges fremste demokratiforkjempere.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
- EN HEDERSMANN: Jens Stoltenberg sa at Kjakan var en hedersmann, og en av norges fremste demokratiforkjempere. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Flyene tar av fra Ørland hovedflystasjon, og skal gjennomføre en såkalt «Lost Wingman»-formasjon over domkirken, der ett av flyene vil bryte ut av formasjonen. Flyene vil ligge på en høyde på omtrent 300 meter, ifølge en pressemelding fra forsvaret.

«Oslogjengen» I 1940 jobbet Sønsteby som revisor i Oslo. Da krigen brøt ut i april sluttet han seg til de norske styrkene. I oktober 1943 ble han aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslogjengen», der han arbeidet sammen med blant andre Max Manus.

Som Norges aller største krigshelt ble han som den første i historien tildelt Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaker i år. Han har også blitt hedret med Politiets hederskors.

Kongen kommer Kong Harald, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, Prinsesse Astrid, fru Ferner og Johan Martin Ferner, og Erling Sven Lorentzen er blant de prominente gjestene som er tilstede under bisettelsen i dag.

Ifølge NTB skal også syv tidligere forsvarsministere delta i bisettelsen, de er Bjørn Tore Godal, Jørgen Kosmo, Per Ditlev-Simonsen, Kristin Krohn Devold, Eldbjørg Løwer, Dag Jostein Fjærvoll, Anders C. Sjaastad, Thorvald Stoltenberg, Alv Jakob Fostervoll og Johan Kleppe.

Statsminister Jens Stoltenberg og en rekke ministere fra regjeringen har også ankommet kirken.

KONGEN:
Kong Harald ankommer bisettelsen av krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby i domkirken i Oslo fredag.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KONGEN: Kong Harald ankommer bisettelsen av krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby i domkirken i Oslo fredag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer