- Du var i ditt ess i alle harde miljøer

Joshua French sendte minneord fra fengselet i Kongo til vennens begravelse i Vegårshei.

 SKJEBNEFELLESSKAP:   Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani i februar 2011.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet.
SKJEBNEFELLESSKAP: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani i februar 2011. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French delte døgnets 24 timer innenfor fengselscellas fire vegger i fire og et halvt år - fram til han fant kollegaen og vennen Tjostolv Moland død natt til 18. august i år i det militære fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa.

French kjemper nå aleine om å bli overført til Norge etter dødsdommen fra 2009, og han fikk ikke være tilstede i Vegårshei kirke i dag under begravelsen til kameraten.

Joshua French' mor Kari Hilde French er hos sønnen i Kinshasa, og Dagbladet vet at det var planlagt en privat minnestund i fengslet i dag parallelt med begravelsen i Vegårshei kirke.

Den gjenværende Kongo-fangen formidlet sine minneord til de over 400 frammøtte i en fullsatt kirke i dag via sjømannsprest Knut Lyngseth. Han er den nordmannen som har møtt de to fangene hyppigst siden arrestasjonen  for drap på den innleide sjåføren deres i villmarka utenfor byen Kisangani i mai 2009.

-Eventyrer-innstilling Lyngseth har ansvar før Sjømannskirkens virksomhet i Afrika sør for Sahara.

- I dag skulle jeg gjerne vært i Norge og vist deg den respekten jeg har for deg. Du var virkelig en unik person. Blant dine mange gode egenskaper kan jeg lett trekke fram den ypperste: din lojalitet og prinsippfasthet med dine venner, sa sjømannspresten på vegne av Joshua French.

- Mellommenneskelige detaljer Han påpekte sin døde venns «sannferdige eventyrer-innstilling til livet», hans forsvar av de svakeste rundt seg og hans «merkverdige evne»
til å interessere seg for mennesker og mellommenneskelige detaljer som han «elsket å analysere».

- Du var i ditt ess i alle harde miljøer, spesielt i bushen i Afrika der din veldige glede og interesse for dyr og villmarksliv gjorde at du følte deg hjemme. Tjostolv: livet ditt ble kort, men unikt. Jeg savner deg og ditt vennskap veldig mye, leste sjømannsprest Knut Lyngseth på vegne av Joshua French.

 FORMIDLET MINNEORD:  Sjømannsprest Knut Lyngseth formidlet minneord fra blant andre Joshua French i Vegårshei kirke i dag. hvor Tjostolv Moland begraves. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET.
FORMIDLET MINNEORD: Sjømannsprest Knut Lyngseth formidlet minneord fra blant andre Joshua French i Vegårshei kirke i dag. hvor Tjostolv Moland begraves. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET. Vis mer