Du vil aldri tro at matte kan være så vakkert

Slik fanget József over 16 millioner farger i ett eneste bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som programmerer og selvutnevnt nerd har ungarske József Fejes som hobby å kaste seg over interessante utfordringer gjennom det han kaller for en «nerde-nettside», Programming Puzzles.

- Der kommer vi opp med interessante utfordringer til hverandre, som vi jobber med og sender inn svar på. Jeg elsker slike programmerings-utfordringer, siden programmering ikke bare er en jobb for meg, men også en hobby, sier Fejes til Dagbladet.

Forrige måned gikk utfordringen ut på å utvikle et program som kan produsere originale bilder hvor hver eneste piksel er i forskjellig farge.

Det utgjør så mange som 16 777 216 farger, som er det mest mulige for en 24-bit RBG-teknologi.

Dette fordi hver av de tre fargene rødt, grønt og blått kan ha 256 ulike nyanser i en 24-bits piksel. Siden hver piksel består av rødt, grønt og blått, kan den være 16 777 216 forskjellige farger (256 x 256 x 256).

Jobbet fram koder i to dager - Jeg hadde en idé om en alogritme som kunne se fin ut, så jeg laget den, og den ble enda bedre enn jeg hadde forestilt meg, men det var først et veldig lite bilde.

- Derfor måtte jeg lage et bedre og raskere program for å rendre store bilder.

Oppslukt av arbeidet brukte Fejes to dager på å utarbeide kodene.

- Jeg satt nesten konstant foran dataskjermen og sov minimalt. Da det endelig var ferdig måtte jeg vente på at datamaskinen skulle bli ferdig med å utforme bildene. Det tok 5-10 timer og involverte billioner av kalkuleringer, forteller han.

«RAINBOW SMOKE»: Noen av fargebildene virker blomstrende, som akvareller, og Fejes selv kaller dem for «rainbow smoke». Foto: József Fejes
«RAINBOW SMOKE»: Noen av fargebildene virker blomstrende, som akvareller, og Fejes selv kaller dem for «rainbow smoke». Foto: József Fejes Vis mer

Det var da han innså at også denne prosessen, hvor bildene ble laget i programmet på dataen, var unik å se på.

- Så jeg laget en video av det og lastet den opp på nettet.

Vant utfordringen På bare fire dager har nesten 100 000 sett videoen på Youtube, og flere medier har omtalt Fejes' utrolige fargevideo.

Fejes understreker selv at den opplastede videoen er komprimert av Youtube og beskjært for full HD-oppløsning, og derfor faktisk ikke inneholder alle farger.

- Denne videoen ble laget bare for å være spektakulær og for å fortelle historien bak bildene. Men jeg har selvfølgelig gitt ut linker hvor folk finner de bildene som faktisk inneholder alle mulige farger på én og samme tid, sier han.

Fejes stakk av med seieren i utfordringen etter at flere andre deltakere hyllet designet som programmet hans stod bak.

BREDT FARGESPEKTER: Slik ser det ut når over 16 millioner farger samles i ett og samme bilde. Foto: József Fejes
BREDT FARGESPEKTER: Slik ser det ut når over 16 millioner farger samles i ett og samme bilde. Foto: József Fejes Vis mer