- Du vil alltid bli husket, Ivo Caprino

Haslum: I en gripende seremoni ble tusenkunstneren, eventyrfortelleren og gledessprederen Ivo Caprino stedt til hvile i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den kalde vinterdagen ble det et varmt og verdig farvel med evig unge Ivo Caprino. På dagen han skulle fylt 81 år, ble han bisatt fra Haslum krematorium. Hedersordene var mange, og alle fremhevet Ivo Caprinos sprudlende og lekende vesen.

- Du har etterlatt deg store sko. Jeg vet ikke om jeg vil eller bør prøve dem. Men jeg kan prøve å gå i dine fotspor, sa sønnen Remo Caprino i sin minnetale.

Han understrekte at hans far fikk en verdig død og var klar inntil det siste.

- Kvelden før han døde, snakket vi sammen. Jeg klemte han hardt, og han klemte meg igjen, mens han sa «Kom ikke her og prøv deg, gutt». Nå må du ikke gi opp, pappa, sa jeg. Da løftet han en knyttet hånd som for å si at han kjempet videre. Han gjorde det for å trøste oss, tror jeg, han visste vel hvilken vei det gikk, sa Remo Caprino.

- Gudbenådet gledesspreder

Seremonien ble bundet sammen av musikk og ord som Ivo Caprino selv elsket og lot seg beruse av. Toralv Maurstad leste Knut Hamsuns «Skjærgaardsø», mens Hot Club de Norvege blant annet spilte «Smile» og «There is no business like show business».

Ekstra sårt ble det da de spilte «Reodors tema» fra Flåklypafilmen. «Flåklypa Grand Prix», som kom i 1975, er regnet for å være Ivo Caprinos største suksess.

Også Hanne Krogh bidro musikalsk, med sangene «Du skal få en dag i mårå» og «Når trollmor har lagt sine elleve små troll».

- Etter mitt syn besto noe av Ivo Caprinos mesterverk i at han både var en kompromissløs fagmann og lidenskapelig romantiker. Han var tvers igjennom musikalsk i ordets ytterste forstand, og han lyktes med å røre oss uten å bli sentimental. Han ønsket å underholde og glede oss. Han var et ekte homo ludens - et lekende menneske, sa kulturminister Ellen Horn, som representerte regjeringen.

- Caprino var en gudbenådet gledesspreder. På vegne av det norske folk takker jeg for hans eventyrlige livsverk, sa Horn.

- Norge gråter med oss

Etter at Ivo Caprino sovnet stille inn 8. februar i år, har det strømmet på med kondolanser fra fjern og nær. Alle lovpriste hans kunstneriske evner, og evnen til å glede. Flere av disse ble lest opp i bisettelsen, og tydeliggjorde den sterke posisjonen Ivo Caprino har i nordmenns hjerter.

«Jeg er vokst opp i Asker, og det betydde svært mange turer til IKEA. Men det gjorde ingenting, for hver gang fikk jeg se Flåklypa», var en av hilsnene. «Du vil alltid bli husket, hvil i fred» var en annen.

- På din særegne måte har du gitt så mye, så mye at et helt land gråter med oss. Det varmer. Jeg ønsker deg lykke til på den eventyrlige nye reisen du nå har lagt ut på, var sønnen Remos siste hilsen.

(NTB-Hilde Kristin Johansen)

EVENTYRLIG REISE: Sønnen Remo ved sin fars, Ivo caprinos, båre. - Lykke til på den eventyrlige nye reisen du nå har lagt ut på, var sønnens siste hilsen. Foto: SCANPIX