Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du vil dø med et klynk

Dommeren lover Moussaoui et trøstesløst liv i fengsel. Les om skrekkfengselet her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går bestemte juryen at 11. september-tiltalte Zacarias Moussaoui ikke skal «få gleden av» dødsstraff, men må tilbringe resten av livet i fengsel.

Under den formelle domsopplesningen i dag understreket dommer Leomie Brinkema hva hun legger i Moussaouis livstidsdom:

- Du vil dø med et klynk, og aldri ytre deg i offentlighet igjen.

Dermed ble Moussaouis (med forbehold) siste offentlige ytring følgende tirade:

- Gud forbanne Amerika. Gud velsigne og bevare Osama bin Laden. Dere vil aldri ta ham. Dere tror dere hersker verden - dere tar feil. Jeg vil bevise det. Dere vil ikke høre. Vi vil komme tilbake. Dere vil føle det.

Superfengsel

Moussaoui vil trolig få permanent opphold ved

The United States Penitentiary Administrative Maximum Facility (ADX) i Florence, Colorado, der han har tilbrakt tiden i varetekt.

SUPERSIKRET: Fengselskomplekset i Florence, Colorado er godt synlig i landskapet. Nederst til venstre er lavsikringsdelen, over den ligger høysikkerhetsavdelingen, mens delen sirklet inn i rødt er den såkalte supersikkerhetsavdelingen ADX. Nederst til høyre ligger en soningsinstitusjon for ungdom. Foto: Scanpix
SUPERSIKRET: Fengselskomplekset i Florence, Colorado er godt synlig i landskapet. Nederst til venstre er lavsikringsdelen, over den ligger høysikkerhetsavdelingen, mens delen sirklet inn i rødt er den såkalte supersikkerhetsavdelingen ADX. Nederst til høyre ligger en soningsinstitusjon for ungdom. Foto: Scanpix Vis mer

Fengselet er USAs absolutt sikreste, og etter alt og dømme det mest ekstreme fengselet i selve USA med tanke på livet som tilbys fangene.

ADX ble åpnet i 1994 og huser i dag fangene myndighetene i USA anser som de absolutt farligste i landet. Her finnes kjente navn som \'skobomberen\' Richard Reid, \'Unabomberen\' Theodore Kaczynski, \'den blinde sheiken\' Omar Abdel-Rahman og FBI-spionen Robert Hanssen.

Bygget inn i fjell

Selve fengselet er bygget inn mot en fjellside. Fangene bor på lydisolerte enerom på 3,5 X 2 meter som er helstøpt i sement.

Det vil si at seng, skrivebord og stol er støpt sement. På senga ligger en tynn madrass. Toalettet stenger seg automatisk hvis det tettes, og dusjen skrur seg på og av på en fastsatt tid for å unngå oversvømmelse på cella.

Fanger kan søke om å få et polert stålspeil boltet til veggen, et 13 tommers svarthvitt TV og en lighter.

Vinduene er høyt oppe mot taket, og vendt mot himmelen for at fangene ikke skal kunne finne ut hvor i fengselet de geografisk er plasert.

En time om dagen får de anledning til å lufte seg alene i et nærliggende betongrom. Fangene ser hverandre sjeldent eller aldri, og får ikke kommunisere med hverandre. Den eneste menneskelige kontakten de har er med fangevokterne.

- Du vil dø med et klynk

Religiøse fanger må følge eventuelle gudstjenester fra TV-skjermen.

1400 stengte dører

Det er over 1400 fjernstyrte ståldører i komplekset, og hvert fangerom er sikret bak en ståldør og et gitter. Utenfor fengselsmurene troner 3,6 meter høye piggtrådgjerder. Området mellom gjerdet og muren voktes av hunder, lasersensorer, og trykksensorer i bakken.

Besøkende må gjennom en godt bevoktet tunnelsluse i fjellet, og blir fratatt alt av gjenstander - inkludert eventuelle stålstrenger eller harde bestanddeler i BHer og klær.

Fengselet huser mellom 400 og 500 fanger. Opptil en tredjedel av disse har drept medfanger under opphold i andre fengsler.

Les mer om fengselet hos Wikipedia.

BETONG: Dette er en av cellene i ADX-fengselet. Seng, skrivebord og stol er støpt i betong. Innredningen er svært sparsommelig.
DØMT: Zacarias Moussaoui slapp unna dødsdommen, men må tilbringe resten av livet i ADX-fengselet.
UNABOMBEREN: I 18 år terroriserte Theodore Kaczynski USA ved å sende brevbomber til tilfeldige ofre. Tre omkom og 29 ble skadd. I 1996 ble han tatt. Nå soner han livstidsdom i ADX-fengselet.
DEN BLINDE SHEIKEN: Omar Abdel-Rahman knyttes til gruppen bak det første terrorangrepet mot World Trade Center i 1993, og er dømt for planlegging av en rekke terroranslag mot amerikanske og internasjonale mål, blant annet sprengning av FN-bygget, FBI-kontorer, og bruer og tunneler i New York. Han soner livstidsdommen i ADX-fengselet.
SPIONEN I FBI: Agent Robert Hanssen i det amerikanske føderale politiet FBI serverte Sovjetunionen og senere Russland statshemmeligheter i nesten 15 år. I 2001 ble han avslørt og arrestert. Nå soner han livstidsdom i ADX-fengselet.
SKOBOMBEREN: Britiske Richard Reid ble overmannet da han forsøkte å sette av sprengladningen han hadde gjemt i skoen på American Airlines rute 63 fra Paris til Miami i desember 2001. Den islamistiske terroristen soner livstidsdom i ADX-fengselet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling