- Du vil ødelegge Norges rykte

- Hvis Høyre får gjennomslag for sine milliardkutt i bistand, vil det vekke internasjonal oppsikt. Det vil være et brudd med vår utenrikspolitikk og gi et lite flatterende bilde av Norge, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag fikk Jagland svar fra Høyre-leder Jan Petersen på sitt brev til ham her i Dagbladet. Nå har Jagland fått blod på tann. Fra sitt feriested i Risør tar han for seg Høyres bistandskutt, som han mener vil skade Norges renommé dersom det blir gjennomført.

Seg selv nok

- Overalt i verden er man klar over Norges rikdom. Så langt har vi hatt et bilde av å være et rikt, men også sjenerøst land. Men det skal lite til for å rive ned dette bildet, sier Jagland.

- Hvis vi nå midt i all rikdommen begynner å skjære ned i bistanden til verdens fattige, da tror jeg ikke det blir et behagelig bilde av Norge. Det er et bilde jeg ikke tror noen i Norge vil være bekjent av.

- Mener du det vil være pinlig for Norge?

- Ja, det er klart. Norge vil framstå som et innelukket seg-selv-nok-land. Mange land vil følge med på hva dette rike landet gjør. Det følger ansvar med rikdom, rikdom kan lett korrumpere. Hvis Høyre får gjennomslag for dette, vil det være en helt ny linje i norsk utenrikspolitikk, sier Jagland.

Han sier det er for tidlig å si hvilke følger et slikt image vil få for Norge.

Ingen pause

Jens Stoltenberg skrev i sitt statsministerbrev forleden at både velgere og politikere nå fortjener en pause fra politikken. Dette har Jagland åpenbart ikke tenkt å tolke bokstavelig.

Fra sitt feriested i Risør vil han daglig sende ut meldinger på Ap's hjemmesider, ikke minst for å holde kampmoralen i Ap oppe.

- Ap har ingen tid å miste. Det har vært altfor stille om Høyres gigantiske skattelettelser, sier Jagland. Han avviser at hans meldinger blir et kontinuerlig bombardement av Høyre.

- Det blir litt av hvert. Jeg påtvinger ingen noe, men de som ønsker å få informasjon og innspill fra meg, kan lese Ap's hjemmesider, sier Jagland.

UTFORDRES IGJEN: Jan Petersen.
DRAR TIL IGJEN: Thorbjørn Jagland - her på fisketur i fjor sommer i bårten sin utenfor Risør der familien ferierer - klemmer til med nok et brev til Høyre-leder Jan Petersen.