Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dubai-sjeik: - Emiratene går så det suser

Sjeiken som styrer Dubai avlyste finanskrisa i april.

NASJONSBYGGERE: Sjeikene Al Maktoum (t.v.) og Khalifa (i midten og til høyre) er ovehoder i henholdsvis Emiratene og Dubai. Førstnevnte kritiseres for dårlig styring i etterkant av gjeldskollapsen i forrige uke. Foto: REUTERS/Steve Crisp/Scanpix
NASJONSBYGGERE: Sjeikene Al Maktoum (t.v.) og Khalifa (i midten og til høyre) er ovehoder i henholdsvis Emiratene og Dubai. Førstnevnte kritiseres for dårlig styring i etterkant av gjeldskollapsen i forrige uke. Foto: REUTERS/Steve Crisp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Finans- og turistmetropolen Dubai er hardt rystet av det som er blitt betegnet som starten på en mulig ny finanskrise. Investorer fra London til Sør-Korea merket i slutten av forrige uke ringvirkningene av at investeringsselskapet Dubai World måtte be om seks måneders utsettelse - minst - på nedbetalingen av en gjeld på svimlende 340 milliarder kroner.

I motsetning til Abu Dhabi, som har den største økonomien og det høyeste BNP av de sju arabiske emiratene, har Dubai for en stor del bygget sin økonomi på eiendom og turisme. Abu Dhabi får 64 prosent av sine inntekter fra olje og gass.

Nasjonsbyggerne i Al Maktoum får i dag skarp kritikk av flere ledende finansprofiler.

Boble
Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum styrer Dubai mer som en forretningsdrivende enn en nasjonsregent, og filosofien blir av analytikere betegnet som en medvirkende årsak til kollapsen. Al Maktoum kritiseres for å ha konstruert ei boble, der utlendinger fikk drive svært fritt på det en gang bugnende eiendomsmarkedet - fram til nedgangen kom, og det ikke fantes noe sikkerhetsnett til å ta av for de voldsomme investeringene.

Twitter-kontoen hans framstår det ikke som om Al Maktoum har tatt den alvorlige gjeldssituasjonen inn over seg. Sjeiken skriver at han mener økonomien går så det suser.

- Under president Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan bygger De forente arabiske emirater en vei til en solid framtid. Emiratenes økonomi har vokst seg sterkere og mer levedyktig til tross for den globale krisen. Hjulene stopper ikke å rulle, skrev Al Maktoum på onsdag.

Og 25. november, dagen nyheten om gjeldskrisa sprakk, var sjeiken mer opptatt av sitt besøk på British Museum i London. Han fortalte sine følgere på nettsamfunnet at besøket inspirerte ham til å oppfordre unge muslimer til å lese seg opp på kulturhistorie.

I april hevdet sjeiken at finanskrisa var over for Dubais del.

- Finanskrisa er over på rekordtid for Emiratenes del. Jeg hører folk snakker om denne bobla som skal sprekke. Men spør du meg, eksisterer den bobla bare i hodene til kritikerne, sa sjeiken til Al Arabiya.

Holdt bak lyset?
New York Times spekulerer i om den 60 år gamle sjeiken rett og slett ble holdt uvitende om den alvorlige situasjonen fra sine økonomirådgivere, og at han ikke selv hadde kontroll på hva som foregikk i kulissene.

- Det blir vanskelig for sjeik Mohammed å overleve denne, sier Christopher Davidson ved Durham-universitetet til AP.

Davidson mener sjeiken har holdt investorer bak lyset, ved å hevde at han hadde en sterkere finansiell plan B enn det som faktisk var tilfelle. Det samme inntrykket kommer fram gjennom en ikke navngitt, tidligere rådgiver til sjeiken hos New York Times i dag.

- Det generelle inntrykket var at du holdt dårlige nyheter for deg selv, sier rådgiveren.

AMBISIØST: Dagbladet inspiserte byggingen av det første innendørs skianlegget i Midtøsten i 2006. Nå kan Dubais storhetstid være over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AMBISIØST: Dagbladet inspiserte byggingen av det første innendørs skianlegget i Midtøsten i 2006. Nå kan Dubais storhetstid være over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Abu Dhabi har nektet å innfri hele gjelden til sin mer omtalte lillebror.

Snøhetta klarer seg
Daglig leder Ole Gustavsen i arkitektfirmaet Snøhetta konkurrerer om et prosjekt i Abu Dhabi og har prosjekter i Raz al Kaimah og Saudi Arabia.

- Tusen byggeprosjekter ble i fjør høst stanset i Emiratene, sier Gustavsen. Snøhetta klarer seg likevel godt.

- Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at krisen vil få betydning for våre prosjekter. Prosjektet i Raz al Kamaih ble riktignok  noe utsatt i fjor høst, men nå går det bra. Også i Saudi Arabia går det etter planen. Hadde vi hatt prosjekter i Dubai, ville vi helt sikkert ha merket krisesituasjonen, sier Ole Gustavsen.

Nordmenn
Også flere norsk-pakistanere har investert i eiendom i Dubai, skriver E24. Blant dem er Saddiq-familien, som eier Mercedes-forhandleren Star Autoco på Lørenskog og i den sammenheng flere ganger er omtalt i media.

I 2007 kjøpte familien en leilighet i Dubai. De ser nå at investeringen ikke ga den avkastning de trodde og håpet.

—Verdien er nok halvert i forhold til nivået i dagens marked, sier konsernsjef Zahig Saddiq, som sier familien har brukt flere millioner på prosjektet.

Ifølge E24 er avtalen å betale mer etter hvert som Burjside Boulevard, hvor leiligheten befinnner seg, manifesterte seg.

Finanskriminelle på flukt og gjestearbeidere fra nabolandene, ofte svært lavt lønnet og innlosjert i egne brakkebyer langt utenfor Dubai bys fasjonable høyhus, er noen av skyggesidene ved imperiet.

HØYPROFILERT: Sjeiken er et markant ansikt i gatebildet i Dubai. Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB/Scanpix
HØYPROFILERT: Sjeiken er et markant ansikt i gatebildet i Dubai. Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media