Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dubya & Bubba

Bill Clinton og George W. Bush har en ting felles: De fyller begge 60 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDENS MEKTIGSTE sekstiåtter, George W. Bush, fylte nylig 60 år. Om et par uker er det Bill Clintons tur. Dubya og Bubba som de kalles i sin nærmeste krets og i avisenes syrlige kommentarer.Begge har fått to perioder i Det hvite hus, og begge har lagt kraftige føringer for hvordan den verden vi lever i skal se ut. Fattiggutten fra Arkansas og rikmannsgutten som vokste opp i Texas kommer likevel fra hver sin verden. Fellesnevneren akkurat nå er at dagens 60-åringer er som gårsdagens 40-åringer. De holder seg godt. Og har fremdeles mye de skal utrette.

DAGENS 30-åringer er mye mer bekymret for sin høye alder. Og 40-åringene er skrekkslagne. De feirer seg selv som det skulle være siste sjanse. Den store 50-årsdagen er mer en forundringsfest over at man fremdeles lever, mens 60-åringene ser ut til å slappe mer av. Fortsetter det slik kan det bli riktig koselig å bli hundre år. Eller?

GRILLKONGEN fra Texas tok det med ro i Det hvite hus på selv dagen 6. juli. Kanskje ikke så rart, for på selveste nasjonaldagen, 4. juli, var det grilling av kylling med reker, salat og til slutt en diger sjokoladekake. Mens fyrverkeriet farget himmelen kunne Dubya sitte der og tenke at det var ham de feiret. Og det kan ha vært godt for en president som ser sin popularitet synke som en stein. Den store krigen mot terror er ikke blitt slik han trodde. Med halvannet år foran seg kan fremdeles mye gå galt. Presidenten, som selv har sagt at han først ble voksen som 40-åring, kan risikere å forlate Det hvite hus som en mer mislikt president enn forgjengeren. For krig er mer dødbringende enn sex.

KVINNEFORFØREREN Bill Clinton dro fra presidentembetet med litt for mange møbler og en kone som skulle opp og fram i politikken. Sakte, men sikkert har han bygget seg en ny karriere som en slags verdens redningsmann. I likhet med tidligere president Jimmy Carter er det på det humanitære område Bill Clinton ser ei framtid. Da han fylte 50 år fylte han Radio City Hall i New York med et stjernespekket publikum. Og pengene var ikke til ham selv. I år er det Madison Square Garden som skal fylles til randen. Da er det andre år for Clinton Global Initiativ hvor statsledere og superstjerner smiler om kapp med hverandre. I fjor skrapte Bill sammen 2,5 milliarder dollar til fattigdomsbekjempelse. I år skal det bli enda mer, lover han. I tillegg kommer bursdagssangen.

SPØRSMÅLET ER om Belinda Stronach kommer. Ryktene svirrer igjen om sex og utroskap. Og den søkkrike kanadiske politikeren Belinda, tidligere gift med Johann Koss, er objektet for nye spekulasjoner. Det passer jo godt i ei tid Hillary Clinton har planer om å vende tilbake til Det hvite hus. Som president.Den som blir 60 får se. Og det gjør Hillary neste år.