Grotesk funn i Oslo:

Due-massakre: Stort mysterium

Etter at Lena Nyström fant den halshogde dua, har flere rapportert om liknende funn.

HODELØS DUE: Da Lena Nyström skulle se til duene ved Skøyen stasjon, fant hun denne dua - halshogd og etterlatt. Foto: Lena Nyström
HODELØS DUE: Da Lena Nyström skulle se til duene ved Skøyen stasjon, fant hun denne dua - halshogd og etterlatt. Foto: Lena Nyström Vis mer
Publisert

- Jeg fikk en vemmelig følelse som jeg aldri har fått før når jeg har funnet døde fugler, sier Lena Nyström til Dagbladet.

Som talsperson for Frognerdammens fugler, har Lena en særlig forkjærlighet for de bevingede skapningene. Så da hun ble spurt om å kikke innom duene ved Skøyen stasjon i Oslo, stilte hun selvfølgelig opp.

- Da jeg kom dit forrige søndag, lå det en hodeløs fugl der, sier hun.

Bare hodet var borte

Nyström forteller at hun fant dua henslengt borti et hjørne på bussholdeplassen, sammen med masse sneiper og søppel.

- Fuglen lå på ryggen. Den var hel, det var bare hodet som var borte. Jeg har sett mange fugler som er blitt tatt av rovfugler og katter, og da er det gjerne masse fjær og skader på hele fuglen, sier hun, og fortsetter:

- Dette likner absolutt ikke på de skadene jeg har sett før.

Da hun meldte fra om det mystiske funnet til Fugleadvokatenes hjelpegruppe på Facebook, viste det seg at det var flere som hadde funnet hodeløse fugler rundt omkring i byen det siste året.

- Da gikk det opp for oss at dette er et problem, sier hun.

I LIVE: Dette er den samme dua før den ble drept. Foto: Linda Astrid Halvorsen/FugleAdvokatene
I LIVE: Dette er den samme dua før den ble drept. Foto: Linda Astrid Halvorsen/FugleAdvokatene Vis mer

Flere hodeløse duer

Ifølge NRK, som også har omtalt saken, skal det være funnet så mange som sju hodeløse duer i Oslo bare i løpet av de siste ukene. Fem av disse er blitt funnet i bydelen St. Hanshaugen, mens to ble funnet på Skøyen.

I et innlegg opplyser flere om at de har funnet slike hodeløse duer tidligere, blant annet ved Tøyen Torg, Tullinløkka og St. Olavsplass.

FUGLEVENN: Lena Nyström prøver å skape et trygt og hyggelig miljø for noen av byens fugler gjennom foreningen Frognerdammens fugler. Foto: Privat
FUGLEVENN: Lena Nyström prøver å skape et trygt og hyggelig miljø for noen av byens fugler gjennom foreningen Frognerdammens fugler. Foto: Privat Vis mer

Lena Nyström forteller at hun stadig vekk kommer over fugler som er blitt skadet av mennesker. Hun mistenker at det kan være tilfelle også med den hodeløse dua hun fant på Skøyen.

- En gang fant jeg en fugl som var stukket med dartpil. Jeg har sett fugler som har blitt skutt med sprettert. For ikke så lenge siden var det noen som hadde knyttet sammen føttene til en due med politibånd.

Den samme dagen lå det også masse middagsrester på plassen der duene pleier å spise. Nyström vet ikke om det kan ha sammenheng med den døde dua, men hun synes det er merkelig.

NOAH: Overveiende sannsynlig at svanen er død på grunn av mennesker, mener leder for organisasjonen. Video: Celina Morken. Bilder: NTB Scanpix Vis mer

- Det er også noe vi ser. Folk kaster middagsrester og kake, ting som kan gi dødelig sykdom til duene. Duer blir dødssyke av sjokolade, sukker og kakao. Muggent brød er kjempefarlig for alle fugler, forteller hun.

- Merkelig

Håkan Billing er fylkesavdelingsleder for Norsk Ornitologisk forening avdeling Oslo og Akershus. Han er kjent med saken, og er overbevist om at det er et menneske som står bak.

- Det ser aldri sånn ut når dyr eller rovfugl tar en fugl. Da ville det ligge fjær løst rundt. Og at fuglen ligger så pent, uten hode, det er ikke sjans.

BRENNMERKE: Lena Nyström synes det ser ut som et brennmerke ytterst på den ene fjæra. Foto: Privat
BRENNMERKE: Lena Nyström synes det ser ut som et brennmerke ytterst på den ene fjæra. Foto: Privat Vis mer

Billing sier han aldri har hørt om slike tilfeller tidligere. Han peker på at det til stadighet skjer tilfeller der noen tar livet av en fugl, som for en stund siden da noen limte fast vingene til en måke til asfalten.

- Men her var det flere duer på ulike steder, så det var litt merkelig. Det har vært spekulert mye om det er rovfugl eller rovfugl som har gjort dette. Jeg vil si at det er det ikke. Det ser ikke slik ut.

- Religiøs handling?

Morten Ree, som er ornitolog i Norsk Ornitologisk forening, synes også dette er merkelig og mener det likner på et menneskelig inngrep.

- Den eneste fuglen som jeg kan tenke meg kunne gjort noe slikt, er Hubro, vår største ugle. Den kan ofte spise av hodet hvis den tar en fugl, men den vil også prøve å nyttegjøre seg resten av kroppen.

Hubro er en skjult ugle som lever i skog og ulent terreng. Ifølge Ree er det sjeldent å se Hubro i Oslo, men man har sett eksempler på Hubro som har jaktet i bybildet i Trondheim.

GLUPSK: Denne måkearten har en helt spesiell diett. Har du sett en mer glupsk måke? Video: Wildlife Trust of South and West Wales. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det er helt spesielt at det blir funnet på så mange forskjellige plasser. Hvis det hadde vært en Hubro, ville duene nok vært påspist eller preget av klør, slår han fast.

Han mener derfor tilfellene med de hodeløse duene heller tyder på at det kan være mennesker involvert.

- Det er tydelig at det er noe som foregår akkurat nå. Det kan kanskje være en slags offergreie eller en religiøs handling, spekulerer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer