Duell i vest

Obama tilbake etter bestemorsbesøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama kaster seg inn i valgkampen igjen etter et avbrekk for å besøke sin syke bestemor. De to amerikanske presidentkandidatene bruker nå helgen på å kjempe om vippestater vest i landet.

Obama var tilbake på fastlandet igjen lørdag, etter å ha tilbrakt noen dager hos bestemoren på Hawaii.

- Jeg vil personlig få si at jeg er takknemlig for at så mange mennesker har sendt meg sine tanker og bønner, og sendt blomster og kort til min bestemor. Det betød alt for henne og betyr alt for meg, sa Obama da han talte på et folkemøte i Reno i Nevada.

Senere på dagen skulle han til New Mexico, før han reiser videre til Colorado søndag. Disse tre delstatene, som republikanerne vant ved forrige presidentvalg, kan bli avgjørende ved valget om en drøy uke.

Republikanernes kandidat John McCain er også i de samme traktene, men bruker søndagen på å forsøke å kapre velgere i delstaten Iowa. Mens meningsmålingene viser en stor ledelse for Obama i denne delstaten, hevder McCains medarbeidere at løpet i realiteten er tett.

Dypt forhold

Obama avbrøt denne uken valgkampen sin i to dager for besøke bestemoren Madelyn Dunham (85), som han bodde hos fra han var ti år gammel.

Torsdag kveld og fredag morgen brukte han flere timer sammen med henne. Hans søster Maya Soetoro-Ng var også til stede.

PÅ HOGGET: John McCain har dårlig tid på seg, og gjør nå et framstøt i veststatene. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/SCANPIX
PÅ HOGGET: John McCain har dårlig tid på seg, og gjør nå et framstøt i veststatene. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Beslutningen om å avbryte valgkampen viser hvor dypt Obamas forhold til bestemoren er, og hvor alvorlig hennes helsesituasjonen er.

- Uten å gå i detaljer kan jeg si at hun er alvorlig syk. Vi var ikke sikre, og jeg er fortsatt ikke sikker, på om hun klarer seg helt til valgdagen, sa Obama før han reiste til Hawaii.

Imens holdt hans kone Michelle liv i valgkampen i Ohio, og både Joe Biden og hans kone og Clinton-ekteparet drev valgkamp for Obama og demokratiske kongresskandidater i en rekke forskjellige delstater.

Biden på offensiven

På et valgmøte i West Virginia latterliggjorde Biden McCains påstand om at han står for endring, og sa at McCain i alle år har vært en trofast tilhenger av president George W. Bushs politikk.

West Virginia er den siste republikanske staten der meningsmålingene viser at Obama haler innpå McCain.

McCain selv sto på i Colorado og håpet han skulle få scenen for seg selv mens Obama var i Hawaii.

McCain gikk igjen til angrep på det han hevder er Obamas planer om å øke skatten på småbedrifter, og trakk fram Obamas løfte om å omfordele rikdommen som et bevis på at Obama er sosialist.

Duell i vest

Den siste daglige meningsmålingen til CNN viser at Obama har en ledelse på 51 mot 43 prosent over McCain.

Enkeltstatene

Men viktigst er det hvem som vinner i de enkelte delstatene, og McCain ser ut til å ha satset alt på å vinne i Pennsylvania.

Etter hvert som Obama har tatt en stadig klarere ledelse i en rekke av delstatene som George W. Bush vant sist, først og fremst New Mexico, Colorado, Iowa og Virginia, er Pennsylvania en stat McCain må ta fra Obama for å vinne.

Men Obamas kampanjeleder David Plouffe sier at McCain står overfor en enorm oppgave om han skal greie å ta Pennsylvania, der Obama leder med et tosifret tall.

- Hvis man ser kaldt på tallene, må McCain ta 95 prosent av de republikanske stemmene, 60 prosent av de uavhengige og 15 prosent av de demokratiske for å vinne, sier han.

(NTB)

TILBAKE: Barack Obama er tilbake etter å ha besøkt sin syke bestemor på Hawaii, og kaster seg inn i kampen mot McCain igjen.