Duellen Bondevik må vinne

I dag må statsminister Kjell Magne Bondevik vise muskler. Han må skremme Carl I. Hagen på plass i striden om revidert nasjonalbudsjett og vise hvem som bestemmer i landet, selv om uenigheten bare er en tiendedels promille av nasjonalproduktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny retrett fra Bondeviks side vil gi ham en alvorlig tillitsknekk. Skal han avslutte første sesjon som regjeringssjef med noen som helst respekt og autoritet, har han ikke engang promillebrøker å gå på. Han må få gjennom sin innstramningspakke ubeskåret - og da må Hagen på plass. Så enkel og så dramatisk er situasjonen foran dagens debatt i Stortinget.

Endret holdning

For Hagen vet å gjøre seg kostbar. I går innkalte han til pressekonferanse for å forklare «en noe endret holdning fra Frp's side når det gjelder stemmegivningen». Der slo han fast at Frp vil stemme for tre av regjeringens fire forslag, men ikke det fjerde, den foreslåtte økningen av C0æ-2å-avgiften for oljevirksomhet på sokkelen. Nettovirkningen av denne har Finansdepartementet beregnet til 95 millioner kroner. - Det ville være en fornærmelse mot statsministeren å forutsette at det stilles kabinettsspørsmål på et beløp som tilsvarer en tiendedels promille av nasjonalproduktet, sa Hagen i går. På spørsmål om hva han vil gjøre dersom Bondevik likevel skulle stille kabinettsspørsmål svarer Hagen: - Da vil jeg be om et gruppemøte og ta det opp med stortingsgruppa. Dermed er Hagen på ny garantert full mediebelysning helt til teppet går ned seint i kveld. For andre gang denne uka.

  • Ved å isolere uenigheten til det minst mulige beløp oppnår Hagen flere ting. Han øker dramatikken, ikke minst fordi strid om en enkeltavgift (bensinavgiften) endte med Willochs avgang i 1986. Han får illustrert at det beløpet som regjeringen ventelig setter sin stilling inn på, ikke står i noe som helst forhold til formålet: å stramme inn og kjøle ned norsk økonomi. Ved å definere avgiften som smuler, skaffer han seg selv en behagelig retrettmulighet: Det ville være dumt å felle en regjering på et slikt fillebeløp, når alternativet er en Jagland-regjering som vil øke skatter og avgifter med det mangedobbelte.
  • For Bondevik er det verre å bøye av nå. KrF har indirekte varslet et kabinettsspørsmål gjennom mediene. Regjeringen er allerede påført store nederlag under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i Stortingets finanskomité. Den foreslåtte økningen av el-avgiften og mineraloljeavgiften er borte. Det samme er økningen av antall sykepengedager som arbeidsgiver skal betale. Heller ikke tvangssparingen på to prosent vil det bli flertall for. Nå gjenstår pakken på fire forslag som Bondevik og KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs mener gir «om lag» den samme innstramming som regjeringens forslag innebar.

- Samlet ansvar

- Hagen forsøker nå å redusere spørsmålet om budsjettets profil til en enkelt avgift. Men det dreier seg om mye mer. Det handler om regjeringens styringsevne. Stortinget har også et samlet ansvar for at det vedtatte budsjettet skaper tillit og stabilitet i økonomien, sier Steensnæs til Dagbladet.

JOKEREN: Carl I. Hagen kan avgjøre regjeringens skjebne i dag.