Duellen med stor D

Valgårets første statsministerduell var en vinner.

FØR DUELLEN: Erna Solberg (H) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da de møttes til den første statsministerduellen før høstens stortingsvalg i regi av TV2 i Oslo torsdag kveld.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FØR DUELLEN: Erna Solberg (H) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da de møttes til den første statsministerduellen før høstens stortingsvalg i regi av TV2 i Oslo torsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2s nye duell-konsept Din neste statsminister sitter fra første program. Statsministeren og statsministerkandidaten satt rett overfor hverandre i en hel klokketime og fikk snakke uavbrutt om både økonomi, helse og skole, og i tillegg stille hverandre ett spørsmål hver. De både avslørte seg selv, fikk avbryte hverandre, og fikk tydelig fram forskjellene mellom de to. Konseptet er godt, de presser hverandre, debatten får temperatur samtidig som de lar hverandre snakke ut. Debatten var delt inn i tre tema, i tillegg fikk debattantene stille hverandre et spørsmål hver. Norges beste politiske debattanter fortjener et slikt format.

Økonomi: Statsministerens favorittdisipling og Arbeiderpartiets viktigste kort foran valget. Stoltenberg lykkes i å få fram sitt hovedbudskap: En regjering med Frp vil føre en uansvarlig økonomisk politikk. Solberg lykkes imidlertid å vri tema over til formuesskatt og gründere og fikk slik inn flere av sine viktigste saker også her.

Spørsmålene: Stoltenbergs største stikk til Solberg var spørsmålet om karakterer fra femte klasse. Høyre-lederen modifiserte landsmøtets programvedtak på lufta, men lyktes ikke i å overbevise på tema. Hennes spørsmål om regjeringens manglende satsing på politiet var opplagt betimelig etter gårsdagens rapport.

Helse: Her kom privatiseringskatten endelig ut av sekken. Der Høyre tidligere har vegret seg for å snakke om privatisering, ble nå private tilbud Erna Solbergs hovedargumentasjon mot Stoltenberg. Han lykkes på sin side å slå tilbake en rekke av hennes påstander med fakta. Da hun sa helsekøene har økt, kunne han med tall vise at det aldri har blitt behandlet så mange som nå. Tydelige ideologiske forskjeller og opplysende debatt.

Skole: Høy temperatur da Jens og Erna kranglet om hvem som har ansvaret for kvalitetshevingen i skolen og hvem som vil satse mest på læreren. Her blir forskjellene mindre tydelige, inntil de igjen kommer inn på privatisering.

Statsminister Jens Stoltenberg

Sitatet:
- Den største feilen vi gjør er at vi tror det går bra uansett. (Om økonomi.)     

Hovedbudskap:
Det går godt i Norge, men det skyldes regjeringens politikk og er ingen selvfølge under en borgerlig regjering som er uenige om det mest grunnleggende i den økonomiske politikken.

Vår vurdering:
Terningkast: 5

Statsministerkandidat Erna Solberg

Sitatet:
 - Det største oppdraget regjeringen har hatt er å bygge flere bein å stå på. Det har de ikke gjort. (Om oljeavhengighet) 

Hovedbudskap:
Vil gjøre Norge enda litt bedre. For næringslivet, for de som står i helsekø, for lærerne. Det tror hun gjøres aller best ved hjelp av private.

Vår vurdering:
Terningkast: 4