HVEM ER BEST?: Erna Solberg vil gjerne styre i fire år til. Jonas Gahr Støre vil gjøre alt han kan for å kaste Solberg og de blå ut av regjeringskontorene. De må slåss om støtte fra andre partier for å kunne danne regjering, men statsministerkandidatenes egenskaper og popularitet vil trolig ha stor betydning for maktkampen. Det blir mange Erna-Jonas-dueller fram mot stortingsvalget neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HVEM ER BEST?: Erna Solberg vil gjerne styre i fire år til. Jonas Gahr Støre vil gjøre alt han kan for å kaste Solberg og de blå ut av regjeringskontorene. De må slåss om støtte fra andre partier for å kunne danne regjering, men statsministerkandidatenes egenskaper og popularitet vil trolig ha stor betydning for maktkampen. Det blir mange Erna-Jonas-dueller fram mot stortingsvalget neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Duellen som kan avgjøre valget

Valget står om en Høyre-ledet eller en Ap-ledet regjering. Statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kan bli avgjørende. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet) I en fersk spørreundersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet leder Støre med fire prosentpoeng på landets sittende statsminister. På spørsmål om hvem som er best egnet til å styre Norge, svarer 33 prosent Støre, 29 prosent svarer Solberg.

Målinger viser samtidig at Erna Solberg er en populær statsminister. På Ipsos- målingen for juni svarte 47 prosent av velgerne at Solberg gjør en god jobb, 40 prosent svarte middels.

JONAS VS ERNA

Hvem er best egnet til å styre Norge?

* Jonas Gahr Støre: 33 %

* Erna Solberg: 29 %

* Sylvi Listhaug: 6 %

* Hadia Tajik: 4 %

* Siv Jensen: 3 %

* Audun Lysbakken, Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Trong Giske: Alle 2 %

*Vet ikke: 15 %

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført av Ipsos på vegne av Dagbladet i perioden 22. juni til 1. juli.

Dagbladet har snakket med valgforskere og kommunikasjonsrådgivere om målingene og om statsministerkandidatenes styrker og svakheter.

Tapte på flyktningekrisa

- Arbeiderpartiet er jo det største partiet og gjør det rimelig bra på noen målinger, selv om de spriker. Slik sett er det naturlig at Støre scorer rimelig bra på styringsevne. Det er en særdeles viktig statsministeregenskap, sier valgforsker Svein Tuastad.

- I hele perioden etter 2013-valget har Støre ligget godt an på slike målinger. Det dramatiske bruddet kom med flyktningkrisa. Da falt oppslutningen om Støre kraftig, mens Erna Solbergs popularitet økte. Nå, siden flyktningkrisa ikke er så langt framme på dagsorden, er det litt tilbake til start slik denne målingen trolig viser.

Det er nå svært jevnt mellom blokkene i norsk politikk etter at flyktningkrisa førte til at Arbeiderpartiet mistet sitt forsprang. Vi går snart inn i den lange valgkampen, og det blir etter alle solemerker svært spennende. Det som skjedde i de store debattene i kommunevalgkampen i 2015, var at Solberg ofte kom bedre ut enn Støre. Det blir en del av spenningen i 2017-valget om Støre da vil klare å framføre kritikken mot Solberg på en mer troverdig måte enn sist, sier Tuastad.

- Sakene avgjør

Han sier at sakene som står i fokus får konsekvenser for statsministervurderingen.

- Mekanismen er trolig slik: Først er det noen saker på dagsorden: Hvis det er arbeidsledighet, styrkes venstresiden. Hvis det er flyktningesaken, styrkes høyresiden. Nå er det jevnt mellom Støre og Solberg slik det også er det mellom oppslutningen om partiblokkene for tiden, sier Tuastad.

AUTORITET: Begge statsministerkandidatene utstråler autoritet, mener valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
AUTORITET: Begge statsministerkandidatene utstråler autoritet, mener valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer

Valgforsker Frank Aarebrot er ikke overrasket over at målingene viser forskjellige tendenser.

- Det går utmerket godt an å mene at Erna gjør en god jobb, men samtidig si at Jonas ville være en enda bedre statsminister, forklarer Aarebrot.

Han tror ikke nødvendigvis at det 2017-valget blir et statsministervalg, og mener småpartiene vil bli den utløsende faktoren for hvem som får makta.

Saklige og byråkratiske

- Men Erna og Jonas vil bli viktige for Ap og Høyre i kampen for å holde på egne velgere, og det kommer de til å lykkes med fordi de er såpass profilerte kandidater.

Han ser både likheter og forskjeller på de to: - De er like saklige og byråkratiske i stilen, og begge utstråler autoritet som statsministerkandidater.

Men det er også noen ulikheter, mener Aarebrot.

- Erna er veldig detaljorientert, mens Jonas opererer litt mer i det skjulte, og sliter med å få tydelig fram hva han jobber med. Han er en god retoriker, men kan virke litt uklar av og til. Solberg har en utrolig stor kunnskap om saker, men sliter noen ganger med å fatte beslutninger, som for eksempel om datalagringsdirektivet, sier Aarebrot.

Unngår fall

- Dette blir et statsministervalg, slik det har vært siden 2005, sier partner i Zynk og tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten.

- Den til enhver tid sittende statsministeren i Norge vanligvis gode tall. Det at Erna nå har lavere oppslutning enn Jonas, viser at hun ikke er en utpreget populær statsminister.

Erna har likevel lyktes i å unngå at Høyre faller i en periode med økende arbeidsledighet og økt usikkerhet. I et historisk perspektiv ville det vært det normale, og Erna er den første Høyre-lederen som unngår dette fallet. Det overraskende er at ikke Ap kapitaliserer mer på arbeidsledigheten enn det de gjør.

SLITER: Jonas Gahr Støre sliter mer i rollen som opposisjonsleder enn han ville gjort som statsminister, mener kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLITER: Jonas Gahr Støre sliter mer i rollen som opposisjonsleder enn han ville gjort som statsminister, mener kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Grytten beskriver Støre som en populær politiker som nyter bred anerkjennelse, men peker på at han egner seg bedre som leder med ansvar enn partileder i opposisjon.

- Det å være i opposisjon krever flere spissformuleringer og kortere setninger enn det Støre liker. Statsministerjobben ville kledd ham bedre, og jeg tror han sliter mer i rollen han har nå enn han hadde gjort i posisjon, sier Grytten.

- Høyre vi bruke Erna

Leder for kommunikasjonsbyrået Footprint Beate Nossum mener statsministerduellen blir mindre viktig i 2017 enn den var da Jens Stoltenberg ledet Ap.

LEDERFOKUS: Kommunikasjonsrådgiver Beate Nossum tror Høyre vil bruke Erna Solbergs ledererfaring for alt det er verdt, mens Ap vil fokusere på politiske skillelinjer mer enn på statsministerkandidat Jonas Gahr Støre.  
LEDERFOKUS: Kommunikasjonsrådgiver Beate Nossum tror Høyre vil bruke Erna Solbergs ledererfaring for alt det er verdt, mens Ap vil fokusere på politiske skillelinjer mer enn på statsministerkandidat Jonas Gahr Støre.   Vis mer

- Høyre har et sterkt kort med Erna. Ap vil tjene på å dempe lederfokuset fordi Jonas fortsatt er et svakere kort. Derfor er det grunn til å forvente at Høyre vil fokusere på statsministerkandidatene, mens Ap vil vri det mot politiske skillelinjer og blokker og fokusere på bredden i partiet, sier Nossum, som blant annet har vært kampanjeleder for Kristin Halvorsen.

Hun beskriver Jonas som en «tillitsmann mer enn en folkeforfører», men gir ham ett klart fortrinn:

- Han leder ikke en koalisjon av fire partier, og trenger ikke forsvare andres politikk. I tillegg har han tillit og styringsevne, sier Nossum.

-Erna har vokst i rollen som statsminister, og vil nok ha en fordel i det at hun ikke lenger trenger å bevise at hun kan styre landet, sier Nossum.

Ulike politikertyper

Partner i First House, tidligere Høyre-statsråd Morten Andreas Meyer, mener Jonas Gahr Støre er god til å beskrive problemer og utfordringer, men i liten grad kommer med konkrete og operative løsninger. Han mener Støre for ofte blir tatt i faktafeil. Erna Solberg er konkret og detaljorientert og framstår som handlekraftig. Hennes problem er at detaljkunnskapen kan dekke over hovedbudskapet.

Han viser blant annet til en debatt i slutten av mai der tankesmien Civita inviterte Støre og Solberg til en samtale om hva de vil med Norge.

-Duellen illustrerte godt hvor ulike de to er som politikertyper. Jonas konsentrerer seg om å beskrive utfordringene Norge står foran. De gangene han snakker om løsninger, er det på et diffust og overordnet nivå. Ikke bare fordi han er opposisjonspolitiker. Han fremstår som en type som ikke er så opptatt av detaljene og de operative løsningene. Her er Støres store utfordring.

Han er bedre enn Erna når han innleder. Når han holder en uavbrutt innledning som han selv har bestemt innholdet i, lytter folk anerkjennende. God struktur, analytisk tilnærming og en talemåte som gir opplevelse av at han er velformulert, bygger et troverdig inntrykk. I debatten med Erna avdekkes imidlertid hans største svakhet. Svar som fremstår som ulne og lite konkrete svekker tilliten til ham, sier Meyer.

Tas i faktafeil

Han mener det er et stort problem for Støre at flere ganger blir tatt i faktafeil.

- Manglende interesse og kunnskap om detaljer og fakta kan utvikle seg til et alvorlig problem for Jonas og Ap. Til tross for hans åpenbare intellektuelle styrke – han er ganske enkelt nødt til å lære seg mer detaljer på de fleste politikkområder. Uten økt kunnskap vil møtene med Erna i representere stor risiko for å tape og bli avkledd.

ULIKE: Partner i First House, tidligere Høyre-statsråd, Morten Andreas Meyer mener Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er svært ulike politikertyper. Foto: First House
ULIKE: Partner i First House, tidligere Høyre-statsråd, Morten Andreas Meyer mener Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er svært ulike politikertyper. Foto: First House Vis mer

Med Erna er det nærmest stikk motsatt. Hun besitter en detaljkunnskap på alle politikkområder som det er enkelt å bli imponert av. Hun er konkret og målrettet. «Cut the crap – make it done» er Ernas svar på det lite konkrete fra Jonas. Det etterlater et inntrykk av handlekraft og gjennomføringsevne. Det skaper tillitt og trygghet når statsministeren på suverent vis dokumenterer innsikt og oversikt. Men den overlegne kunnskapen og evnen til å avlevere svar som en mitraljøse, kan også skape avstand.

- Kan bli belærende

Det er kort vei fra å være suveren til å bli oppfattet belærende og arrogant. Dessuten kan detaljrikdommen dekke over hovedbudskapet. Når hun snakker om omstilling og inkludering, har hun et åpenbart engasjement. Men kan bli vel teknisk, og mestrer ikke å løfte budskapet til noe visjonært, sier Meyer.

Et år før valgkampen braker løs peker noen temaer seg ut: Arbeidsledighet, forskjeller, omstilling, oljepengebruk og byråkrativekst.

- Ap vil angripe regjeringen for uansvarlig økning i oljepengebruk og uhemmet vekst i byråkratiet. Dette er åpenbart plagsomme områder for Høyre og Fremskrittspartiet. Tap på hjemmebane gjør alltid ekstra vondt. Økt oljepengebruk og vekst i offentlig byråkrati er farlige områder, særlig for Høyre. Svekket troverdighet rundt evnen til å føre ansvarlig økonomisk politikk kan innebære at velgere som stemte Høyre i 2013, stemmer Arbeiderpartiet i 2017. På motsatt side vil regjeringspartiene angripe Ap for å utvise reformangst uten å ha alternativer til regjeringens omstillingsprosjekter, sier Meyer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer