Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Duenes svanesang

På kort tid har tre generaler som står for en «myk» forsvarskultur, sagt opp eller blitt sparket fra jobben sin. Forsvaret er i ferd med å bli et konsern, basert på nyliberalistiske prinsipper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER NEPPE bare overskridelsene i Hæren som gjør at våpengreinens generalinspektør, Lars J. Sølvberg, fikk sparken tirsdag. Sølvberg har vært kjent som en kritiker av forsvarsminister Kristin Krohn Devolds harde moderniseringslinje, og har også gitt uttrykk for dette i offentlig sammenheng. Sølvberg var uansett interessert i en annen jobb i Forsvaret, og var påtenkt som militærattaché ved Norges ambassade i Washington.

I fjor høst gikk generalløytnant Thorstein Skiaker av som sjef for Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger. Til Forsvarsnett sa Skiaker den gang at han gikk av fordi han ikke var enig i en del av grepene som er gjort i Forsvaret den siste tida. Indirekte var dette en kritikk av forsvarsminister Krohn Devold.

SKIAKERS ETTERFØLGER, generalløytnant Thomas Colin Archer, hadde ikke sittet mer enn drøye tre måneder i jobben før han i forrige uke tok sluttpakke i Forsvaret. I mediene ble det framstilt som om Colin Archer gikk fordi han var skuffet over å ha blitt forbigått da Forsvarsdepartementets assisterende departementsråd Sverre Diesen ble utnevnt til ny forsvarssjef. Kilder Dagbladet har snakket med, sier at bildet er langt mer sammensatt enn som så, og at Colin Archer var litt lei seg over å bli framstilt som en sutrebukk og dårlig taper. For det er en kjensgjerning at heller ikke Colin Archer står øverst på hitlista til forsvarsministeren.

«K2 Delta» er kallenavnet til forsvarsminister Kristin Krohn Devold i deler av Forsvaret. K2 (Kristin Krohn) står i forsvarssammenheng for de to k-er, kommando og kontroll. Delta er betegnelsen for bokstaven D. Kallenavnet er ikke nødvendigvis bare uttrykk for kritikk og negative oppfatninger. Men Krohn Devold har kjørt beinhardt i sin omstilling av Forsvaret, kanskje mer beinhardt enn stortingsflertallet var klar over da den nye forsvarsstrukturen ble lagt. Mange mennesker har mistet jobben, blitt omplassert eller latt seg lokke av sluttpakke. Effektivitet og rasjonalisering er stikkordene, som i en moderne bedrift. Hæren er skåret så mye ned at deler av grunnfjellet er borte.

I ET INTERVJU med Forsvarsnett før nyttår tok generalmajor Lars J. Sølvberg bladet fra munnen når det gjaldt personalet i en redusert hærstyrke:

«De som jobber i hæren, skal ha et sivilisert liv. Vi ønsker ikke å ha profesjonelle «leiesoldater», men hele mennesker med et liv utenom. Da kan de ikke bli sendt ut i seks måneder, så ha seks måneder hjemme før de må ut igjen», sa Sølvberg i intervjuet.

Skillet mellom «hauker» og «duer» i Forsvarsdepartementet og i Forsvaret går blant annet på hva man skal bruke den norske soldat til. Både Skiaker, Sølvberg og Colin Archer har etter det vi forstår, vært langt mer opptatt av at norske soldater fremdeles skal kunne brukes i FN-oppdrag eller mer NATO-relaterte fredsoppdrag enn tilfellet har vært med Kristin Krohn Devold. Hun har ønsket å ligge nær opp til USA, og har prioritert å bruke norske soldater i «kampen mot internasjonal terrorisme», som i Irak. I Krohn Devolds forsvarsbilde har norske fredssoldater til Sudan på FN-oppdrag ikke hatt samme prioritet, selv om en slikt engasjement kan bli en realitet. Dette dreier seg ikke om et enten eller verken for hauker eller duer, ikke minst fordi det uansett er Stortinget som avgjør hvor norske soldater skal settes inn. Men debatten innad i Forsvaret har pågått over lengre tid.

DE FLESTE I FORSVARET har vært positive til omstilling, men uenigheten har gått på farten, omfanget og ikke minst de menneskelige konsekvensene. Folk som har ytret kritikk, er ofte blitt framstilt som bakstreverske og nostalgiske, men det er for enkelt å generalisere slik. Torstein Skiaker sa det slik til Forsvarsnett:

«Omstillingen er ikke noe problem, vi kan ikke ha det samme forsvaret som for ti år siden. Men jeg er i tvil om vi har valgt en fornuftig organisering i toppen, med den tette integrasjonen av Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet.»

ISL, integrert strategisk ledelse, er det nye moteordet, der forsvarsledelsen blir slått stadig tettere sammen med byråkratene og politikerne i departementet. I tråd med bedriftsøkonomisk rasjonalisering tas flere og flere avgjørelser på det departementale topp-planet på bekostning av de fagmilitære. Som en kilde sier:

-  Snart kan man vel fjerne stillingen som sjef for Forsvarsstaben.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media