- Dueskitt bidro til brukollapsen

13 personer omkom da brua over Mississippi kollapset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 13 personer omkom da brua over Mississippi i Minneapolis raste sammen midt i rushtiden 01. august i år.

Myndighetene i Minnesota ble advart så tidlig som i 1990 om at brua var «strukturelt mangelfull».

Men nå viser det seg at det ikke er sikkert at det bare var stor trafikk, manglende bolter og den mangelfulle strukturen som forårsaket kollapsen.

Brua kan også ha blitt kraftig svekket av en mindre opplagt trussel: Duer.

Granskningen av kollapsen viser ifølge nyhetsbyrået AP at store mengder dueskitt hopet seg opp på brupilarene for to tiår siden. Ekspertene mener det bidro til at stålet rustet fortere og dermed bidro til kollapsen.

I 1996 ble det installert skjermer over bruas bjelker, for å hindre at duene bygget reir der. Men det stoppet ikke dueskitten i seg selv.

- Dueskitt inneholder ammoniakk og syre, sier kjemikeren Neal Langerman i American Chemical Society til AP.

Hvis skitten ikke vaskes vekk, tørker den og blir et konsentrert salt. Når det kommer vann på det, reagerer det med saltet og ammoniakken, og reaksjonen blir rustdannelse, ifølge AP.

KOLLAPSET: PÅVIST PROBLEMER I 1990: Brua i Minneapolis har siden 90-tallet blitt inspisert hvert år fordi det ble oppdaget problemer med sprekker og rust. Dueskitt bidro til rustingen. Foto: AP/Scanpix
KOLLAPSET: PÅVIST PROBLEMER I 1990: Brua i Minneapolis har siden 90-tallet blitt inspisert hvert år fordi det ble oppdaget problemer med sprekker og rust. Dueskitt bidro til rustingen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Over lengre tid kan det bidra til strukturelle svakheter, sier Langerman, som understreker at han ikke vet om dette var årsaken til kollapsen.

Problemet med dueskitt er kjent for bruinspektørene fra tidligere. I Colorado bruker The Colorado Department of Transportation så mye tid på å vaske vekk dueskitt fra bruer at de har satt i gang et toårig prosjekt for å finne ut hvordan duene kan holdes vekke fra bruene.

- Det kan være ødeleggende fordi det inneholder noe syre. Det kan bryte ned materiale som betong, sier Patricia Martinek, Colorado-prosjektets miljøsjef.

For å holde duene vekk brukes det ofte nett til å blokkere hull og store overflater, skarpe gjenstander for å forhindre dem i å lande og noen ganger gift eller feller, melder AP.

Karen Purcell, lederen av prosjektet PigeonWatch, sier til AP at duer naturlig tiltrekkes av bruer fordi de stammer fra

Det amerikanske National Transportation Safety Board undersøker for øvrig også om kjemikalier fra frostvæske i et automatisk avisingssystem kan ha bidratt til at strukturen ble svekket før kollapsen.

Les om PigeonWatch her.

- Dueskitt bidro til brukollapsen
SYNDER?: Duene trives på broer, også etter at de har kollapset.