Dugnad - trivsel uten arbeidsplikt

Selv om mange synes å tro det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Det er vår - og dugnadstid. Men dugnad er frivillig og medfører ingen arbeidsplikt. Selv om mange synes å tro det.

Likevel er det allment akseptert at felles innsats i felles miljø skaper «trivsel til rimelig pris».

Mange grendelag, foreninger, sameier og borettslag er nå i sving med sin vårdugnad. Kjeller og loft tømmes for skrot, og enkelt vedlikehold og klargjøring av utearealer gjør det til en glede å se fram mot sommeren.

Men ikke alle har tid, anledning eller rett og slett lyst til å delta. Hva med dem?

Nyttig - og frivillig

- Verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier kan det vedtas plikt til å utføre arbeid på dugnad, sier advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforbund.

Likevel kan det besluttes at arbeid skal utføres. Dersom arbeidet settes bort, vil utgiftene måtte dekkes av fellesskapet. I stedet for å sette bort jobben, kan det vedtas at de som ønsker å være med å utføre arbeidet slipper å betale sin del av kostnadene.

- Forutsetningen må være at det dreier seg om enkelt arbeid vanlige folk kan utføre. Arbeid som krever spesialkompetanse skal overlates til noen som kan det. Det må også settes en realistisk pris på det totale arbeidet som utføres, sier advokat Parelius.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer