Duhalde ny overgangspresident i Argentina

Argentinas nasjonalforsamling valgte tidlig onsdag morgen norsk tid senator Eduardo Duhalde til ny overgangspresident. Duhalde skal fungere som statssjef de nærmeste to årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter planen skal Duhalde lede en nasjonal samlingsregjering, som skal styre Argentina inntil valget på ny nasjonalforsamling i desember 2003.

I mellomtiden skal presidenten og regjeringen forsøke å finne en løsning på landets katastrofale økonomiske problemer.

Duhalde tar over etter at president Fernando de la Rua 20. desember trakk seg og flyktet fra hovedstaden Buenos Aires. Nasjonalforsamlingen valgte deretter Adolfo Rodriguez Saa til overgangspresident, men Rodriguez kastet i sin tur kortene nyttårsaften, og utløste dermed ny febrilsk leting etter noen som kunne overta det argentinske statsroret.

Peronist

Eduardo Duhalde er 60 år gammel, har tidligere vært guvernør i delstaten Buenos Aires og tilhører ifølge politiske observatører det regjerende peronistpartiets populistiske fløy.

Han er tilhenger av proteksjonistiske tiltak til støtte for den hjemlige industrien, og vil styrke sysselsettingen gjennom omfattende offentlige arbeidsprosjekter.

Duhalde ha r regjeringserfaring på høyeste nivå, som visepresident i Carlos Menems regjering i årene fra 1989 til 1991, han forsøkte selv uten hell å bli valgt til statssjef for to år siden, og ble valgt inn i Senatet i oktober.

I voteringen onsdag morgen ble han utpekt til midlertidig statssjef med 262 mot 21 stemmer, mens 18 representanter avsto fra å stemme.

Etter voteringen lovet Duhalde at han raskt vil få dannet en samlingsregjering. Han framholdt samtidig at sammenkoblingen av kursen på argentinske pesos mot amerikanske dollar «i praksis er død».

Gjelden

Duhalde sa at Argentina ikke er i stand til å betjene sin utenlandsgjeld på svimlende 1.190 milliarder kroner, og kom ikke med noen signaler om at nedbetalingen vil komme i gang igjen med det første.

Han ba i stedet långiverne og verdenssamfunnet for øvrig om forståelse for Argentinas vanskelige situasjon.

Sammenkoblingen av pesoen og dollaren til kursen en mot en for et tiår siden viste seg til å begynn e med som et effektivt virkemiddel i kampen mot galopperende inflasjon. Men i den siste tiden har kurskoblingen fått skylden for at landets konkurranseevne er blitt kraftig svekket, og dermed for å ha bidratt sterkt til den tre og et halvt år lange krisen.

Krisen toppet seg i desember, da regjeringens nådeløse sparepolitikk utløste omfattende demonstrasjoner og opptøyer i Buenos Aires. Minst 27 mennesker mistet livet, rundt 400 kom til skade og flere tusen ble arrestert i opptøyene rett før jul.

NTB-Reuters-AFP

<B>NY ARGENTINSK PRESIDENT:</B> Eduardo Duhalde

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer