Duket for bitter strid om prinsipper i SV

De to kronprinsene, Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken, kan havne på hver sin side i prinsippstriden.

HVILKEN FRAMTID? Når nestleder Bård Vegar Solhjell i dag legger fram forslag til nytt prinsipprogram for SV, vil Audun Lysbakkens nærmeste allierte i SV være helt uenig med ham i hva som skal være de viktigste prinsippene for SV. Her er partileder Kristin Halvorsen flankert av Solhjell (til venstre) og Audun Lysbakken under valgkampåpningen til SV på Parkteatret i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
HVILKEN FRAMTID? Når nestleder Bård Vegar Solhjell i dag legger fram forslag til nytt prinsipprogram for SV, vil Audun Lysbakkens nærmeste allierte i SV være helt uenig med ham i hva som skal være de viktigste prinsippene for SV. Her er partileder Kristin Halvorsen flankert av Solhjell (til venstre) og Audun Lysbakken under valgkampåpningen til SV på Parkteatret i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Igjen er det duket for at venstresida i SV barker sammen med den noe mer moderate linja ledet an av nestleder Bård Vegar Solhjell om hvor sosialistisk Sosialistisk Venstreparti skal være.

I dag legger nestleder Solhjell, som også er parlamentarisk leder i SV, fram nytt forslag til prinsipprogram for SV. Det har ikke blitt revidert siden 1995.

Duket for strid Den største dissensen i programmet går nettopp ut på hva som skal være viktigst for SV, forklarer professor i sammenliknende politikk i Bergen, Frank Aarebrot.

- Det ene forslaget har en sosialdemokratisk tilnærming med litt sosialistisk attåt, mens det andre har en sosialistisk tilnærming med litt sosialdemokrati attåt, sier Aarebrot.

- Det er nok en kamp om hvem som skal vinne forståelsen av 'sosialistisk' i SV.

Lysbakkens venner Under kapitlet «Et Norge som deler godene» er det to alternative forslag til tekst. Begge tekstforslagene er på ni til elleve avsnitt og skal fortelle hva SV som parti skal kjempe for. 

Blant dem som utgjør mindretallet er flere av Audun Lysbakkens nære allierte, og som sammen med den andre nestlederen lenge har blitt regnet for å tilhøre SVs venstreside. Blant disse er statssekretær Ingrid Fiskaa, hordalendingen Tina Åsgård og de to tidligere SU-lederne Kirsti Bergstø og Mali Steiro Tronsmoen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer