Duket for blodbad

Alt er duket for en blodig utgang på gisseldramaet i Beslan. 200 barn og mange foreldre må være forberedt på å dø i en krig som ikke er deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet.no): Tsjetsjenske terrorister har i løpet av den siste uka vist hva de er i stand til. Tirsdag i forrige uke styrtet to passasjerfly etter at tsjetsjenske kvinner hadde plassert sprengstoff i flyenes toaletter. 90 mennesker døde.

I går sprengte en tsjetsjensk kvinne seg i lufta ved en metrostasjon i hovedstaden Moskva. Kvinnen var på vei inn i metroen da hun oppdaget sikkerhetsfolk som kontrollerte passasjerer. Hun snudde og sprengte seg selv og minst ni andre i lufta utenfor metroen.

Men kvinnens ambisjon var større, hun skulle ned i metroen og drepe mange flere. Ifølge TV-stasjonen NTV var hun søsteren til en av kvinnene bak terroraksjonen ombord på Tupolev-134-flyet som i forrige uke var på vei fra Moskva til Volgagrad.

Barna som målskiver

Russiske myndigheter sier at Russland er i krig, og at det er en krig uten grenser. Barnegislene som i dag ble kommandert til å sitte i vinduene på en gymsal i Beslan i tilfelle storming, vet dette. Og Russlands president Vladimir Putin vet det.

For ham er krigen mot terror en total krig som han er nødt til å vinne. Putins reaksjon på tsjetsjensk terror er velkjent. Han har lovet å jage dem til «utedassen», hans politikk er å knuse dem fysisk, og han mangler et politisk program for å få en politisk løsning med opprørerne.

Terroristenes vel dokumenterte besluttsomhet og presidentens politiske refleks når det gjelder Tsjetsjenia, gjør at muligheten er stor for et blodbad i Beslan.

Dagens terroraksjon kom på en dag som er fest-dag i hele Russland. Første skoledag - som alltid er 1. september - er en dag med pyntede barn og foreldre. Det var på denne gledens dag terroristene valgte å slå til. Igjen utmerker de seg med å slå til på en måte og på et tidspunkt som vekker størst oppmerksomhet og sterkest følelser.

Vil bli helter

Dagens aksjon minner to av den mest oppsiktsvekkende terroraksjonene de siste årene. Den første var aksjonen mot sykehuset i Budjonnovsk i 1995. Den ble ledet av terrorist-legenden Shamil Basajev, da han og hans menn tok flere hundre gisler i den dagestanske byens sykehus.

150 gisler og gisseltakedre ble drept før gisseltakerne fikk dra fra byen og inn i Tsjetsjenia rett over grensa. Gisselaksjonen var begynnelsen til slutten på den første tsjetsjenske krig, og gisseltakerne og Shamil Basajev var tsjetsjenske helter. Det er ingen tvil om at dagens gisseltakere håper på et liknende utfall.

Jernpresidenten

Men det er en vesentlig forskjell. Dengang het presidenten Boris Jeltsin. Nå heter han Vladimir Putin.

Den andre terroraksjonen som minner om dagens, er terroren i teateret Nord-Ost for snart to år siden. Teateret ble tatt da terrorister stormet ut på scenen, stengte utgangene, og rundt 50 terrorister forskanset seg i teatersalen med 900 publikumere, skuespillere og musikere.

Også denne gangen var Shamil Basajev sentral. Han hadde i mellomtida mistet et bein, men var ikke mer satt ut enn at han ledet aksjonen fra Tsjetsjenia.

Etter å ha holdt gislene med løfter om forhandlingen i fire dager, pumpet spesialstyrker gass inn i teateret, samtidig som de stormet teateret og drepte terroristene. Aksjonen var en seier for Putin selv om også mange av gislene døde av gassen, og fordi helsepersonell ikke kom på plass før lang til etterpå.

Når russiske myndigheter nå har erklært at landet er i krig, er det ingen grunn til å tro på noen ettergivenhet i forhold til gisseltakerne. Imens må russere - omtrent som israelere - venne seg til tanken om at det kan være dumt å være på feil sted til feil tid.

TERRORENS ANSIKT:</B> Gråtende foreldre er samlet på utsiden av skolebygningen. Mange frykter at de ikke får se barna sine igjen.
KLARE TIL AKSJON:</B> Russiske soldater har omringet skolen. Men terroristene har minelagt området og satt barn i vinduene for å hindre soldatene i å skyte.
REDDET: Denne lille jenta var blant de heldige. Hun unnslapp bygningen der flere hundre vettskremte mennesker venter.