Duket for duell mellom Erna og Jens

Men TV-duellene mellom Stoltenberg og Solberg flytter få velgere, mener valgforsker Frank Aarebrot.

DUELLANTER: Der Jens Stoltenberg leder en rødgrønn regjering som falmer i fargen etter åtte år ved makten, leder Erna Solberg en koalisjon med vekslende farger - men som mest av alt er blå. De to er Norges kanskje dyktigste politiske debattanter, ofte sammenlignet med den heftige duelleringen som pågikk gjennom 80-tallet mellom daværende Høyre-leder Kåre Willoch og daværende Ap-leder Gro Harlem Brundtland.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
DUELLANTER: Der Jens Stoltenberg leder en rødgrønn regjering som falmer i fargen etter åtte år ved makten, leder Erna Solberg en koalisjon med vekslende farger - men som mest av alt er blå. De to er Norges kanskje dyktigste politiske debattanter, ofte sammenlignet med den heftige duelleringen som pågikk gjennom 80-tallet mellom daværende Høyre-leder Kåre Willoch og daværende Ap-leder Gro Harlem Brundtland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sittende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møter om kort tid statsministerkandidat Erna Solberg (H) til duell på TV 2.

Følg debatten i vårt livestudio.

Der Stoltenberg leder en rødgrønn regjering som falmer i fargen etter åtte år ved makten, leder Solberg en koalisjon med vekslende farger - men som mest av alt er blå. De to er Norges kanskje dyktigste politiske debattanter, ofte sammenlignet med den heftige duelleringen som pågikk gjennom 80-tallet mellom daværende Høyre-leder Kåre Willoch og daværende Ap-leder Gro Harlem Brundtland.

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener imidlertid at Jens og Erna-duellen ikke kommer i nærheten av Gro og Kåre-duellen.

- Jeg tror neppe kveldens statsministerduell blir en snakkis, slik som duellene mellom Gro pg Kåre ble. Stoltenberg og Solberg er langt likere hverandre enn Willoch og Brundtland var, og Erna er ikke så emosjonell som Gro var.

20. juni møttes Stoltenberg og Solberg til den første statsministerduellen. Les vurderingen og se hvem som fikk det høyeste terningkastet.

- Duell er forskjellsbehandling Arbeiderpartiet mener at 200 000 velgere som stemte på dem under stortingsvalget for fire år siden, nå sitter på gjerdet. Ambisjonen er å lokke dem ned, men valgforsker Aarebrot mener politiske dueller som den mellom Stoltenberg og Solberg i kveld ikke flytter på velgere.

- Målgruppen partiene må nå, er tvilerne. Og de tviler blant annet fordi de ikke er så interessert i politikk. De som setter seg ned med øl og pizza foran tv-en for å følge kveldens duell, har i stor grad bestemt seg for hvem de skal stemme på, sier Aarebrot.

Han mener i tillegg partilederdebatter der bare to partiledere inviteres, er forskjellsbehandling av partiene.

- I en duell som dette er det bare to partier representerter, det er en debattform som strider mot vår valgordning. Vi stemmer ikke på statsminister i Norge, vi stemmer på partier. Når bare Stoltenberg og Solberg møtes, så blir det lettere for Ap og Høyre. Det er ganske unfair mot de andre partiene.

Meningsmålingene spriker Mandag kom en meningsmåling fra TNS Gallup som viste framgang for Ap, som fikk en oppslutning på 30,1 prosent (+1,7). Høyre gikk tilbake 2,5 prosentpoeng til 31,6.

I en meningsmåling gjort av InFact som ble offentliggjort onsdag, sier 27,5 prosent at de vil stemme Ap, noe som er en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng. Samtidig går Høyre fram til 31,9 prosent (0,7).

- Slike meningsmålinger skaper gjerne store oppslag, men de har en stor feilmargin, sier Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Han mener målingene må tas med en stor klype salt - spesielt i innspurten av valgkampen.

HETERE: Debattene mellom Kåre Willoch (H) og Gro Harlem Brundtland (Ap) var ofte langt heftigere enn dette bildet skulle tilsi. Her er de to fotografert foran den politiske duellen i TV-programmet "På Sparket" forut for valget i 1981. Valgforsker Frank Aarebrot mener duellene mellom Stoltenberg og Solberg ikke kommer i nærheten. Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
HETERE: Debattene mellom Kåre Willoch (H) og Gro Harlem Brundtland (Ap) var ofte langt heftigere enn dette bildet skulle tilsi. Her er de to fotografert foran den politiske duellen i TV-programmet "På Sparket" forut for valget i 1981. Valgforsker Frank Aarebrot mener duellene mellom Stoltenberg og Solberg ikke kommer i nærheten. Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Vis mer