Duket for dyrere vin på polet

Svak krone vi i slå ut i pol-prisene. Men importørene kvier seg for å prise seg ut av segmentet.

 Valuta:  Vin blir dyrere fra nyttår. Både avgifter og svakere krone bidrar til marginpress. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Valuta: Vin blir dyrere fra nyttår. Både avgifter og svakere krone bidrar til marginpress. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er klart man merker at euroen blir dyrere. Sammen med avgiftsøkningen som kommer 1. januar vil det slå ut i prisene på Vinmonopolet, sier Thomas Patay, adm. direktør i Vingruppen, til Finansavisen.

- Hele bransjen må justere seg på bakgrunn av valutautfordringene, sier han.

Rund sum Tre ganger i året, 1. januar, 1. mai og 1. september, justeres prisene på Vinmonopolet. Vinmonopolet selv har ikke noe de skulle ha sagt om prisen, det er vinimportørene og avgiftene som er avgjørende. Importørene har nå meldt inn sine nye priser fra 1. januar.

- Vi har ikke kalkulert alle prisøkningene ennå, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, til Finansavisen.

- Men vi har ingen signaler om kraftig prisøkning i januar.

- Selv om vi har sett store endringer i eurokursen er det ikke alltid at det slår ut i endrede priser, sier Lorentzen til avisen.

5-10 kroner Thomas Patay i Vingruppen anslår en typisk prisøkning på 5 til 10 kroner for en bag in box i januar i år.

- Prisjusteringene avhenger av flere elementer. Bare de økte alkoholavgiftene vil utgjøre 1,30-1,40 kroner per flaske fra januar, sier han til Finansavisen.

- Også prissegmentet avgjør hvilke økninger vi kan ta, men jeg tror mange nå må tørre å flytte viner over i nye prissegmenter.

Ikke skremme kundene Også det mindre selskapet Vinetum melder om prisøkning.

- Vi setter opp prisene fra januar, og det tror jeg de fleste kommer til å gjøre, sier daglig leder Trine Skorpen til Finansavisen.

- Men det er ikke lett å vite hvor mye man skal ta i. Når prisene som settes i juni ikke får effekt før i september kan det skje mye med valutakursene i mellomtiden. Og så er det grenser for hvor store prisøkninger vi kan ta, og samtidig beholde kundene, sier Skorpen.

Flere nyheter - Vin er sikrere enn aksjer
Fall også i taxfreesalget av vin
Kjempestudie avviser positive effekter av alkohol