Duket for finansdebatt mandag

En lang og kronglete vei har ført fram til finansdebatten i Stortinget mandag, fem dager senere enn planlagt. Men nå er det i hvert fall klart at det blir flertall for et budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Debatten mandag vil bli spesiell og intens mellom hovedsakelig parlamentariske ledere og finanspolitikere. Det er ikke naturlig at veistumper og den slags trekkes inn denne gangen, sier stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

Den politiske høsten startet med synkende oljepris, synkende kronekurs og sykmeldt statsminister. Det eneste som ikke sank, var renta. Finansminister Gudmund Restad sa da han presenterte nasjonalbudsjettet 5. oktober at det avgjørende nå var å få til et stramt statsbudsjett så raskt som mulig, for å få ro i økonomien.

Overtid

Slik skulle det ikke gå. Statsbudsjettet ble oppfattet som en provokasjon av Høyre, og for Arbeiderpartiet sto kontantstøtten i veien. Budsjettet kom i havn på overtid, samme dag som finansdebatten skulle startet, og innstramningene ble 1,2 milliarder kroner mindre enn både regjeringen, Høyre og Arbeiderpartiet hadde lagt opp til.

29. oktober startet budsjettforhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet, drøyt tre uker etter at regjeringen hadde lagt fram sitt budsjett.

11. november ble forhandlingene brutt. Høyre sto fast på kravet om at skatte- og avgiftsøkningene måtte nulles ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer