Duket for oppvask

Jens får skylda for at Jan Bøhler fremstår som partiets fremste næringspolitiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Dagbladet skrev lørdag har Aps stortingsgruppe gitt klar beskjed til Jens Stoltenberg om å skjerpe kontakten med gruppa for å unngå en ny skandale som forslaget om Johan Fr. Odfjell som Statoils styreleder. Flere i gruppa, også av de lojale i sentrum av partiet, peker på at Stoltenbergs politiske reflekser er for dårlige og lederegenskapene for svake.

Refses igjen

Odfjell-saken har også ført til at rollen til stortingsrepresentant og leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, igjen settes på dagsorden. Dagbladet fikk i går bekreftet fra flere hold at han på gruppemøtet i dag vil få kjeft enda en gang. Tidligere har han blitt refset av sine egne for utspill om industribygda Årdal og støtten til Hamas.

Nå reageres det fordi Jan Bøhler straks krevde at regjeringen vraket Odfjell - uten å konferere og klarere det med næringsfraksjonen. Og da slaget var vunnet og Odfjell hadde trukket seg, var det Bøhler som sto fram som seierherren. Det fikk mange til å se rødt fordi det ifølge dem var en samlet gruppe som reagerte på styrelederforslaget. Og flere av dem jobbet i det stille uten å gå ut offentlig mot sin egen regjering. Disse hevder at Jens Stoltenberg snudde nettopp på grunn av at kritikken ikke begrenset seg til Bøhler-fløyen.

Sterkere venstreside

En av grunnene til at Jens-lojale Ap-ere er frusterte over sin egen sjef, er at Stoltenbergs manglende politiske reflekser styrker Jan Bøhler og hans venstreside i partiet. Som Dagbladet skrev i mars frykter mange i Oslo Ap at Bøhler bruker partilaget til å skape et opposisjonsreir mot statsministeren.

Bøhlers motstandere nærer en dyp mistro til Bøhlers metoder og politiske prosjekt. Den tidligere SUF-ml-aktivisten har bygd en maktbase i statsministerens eget partilag basert på en intens arbeidsinnsats og en motstand mot Stoltenbergs næringspolitikk, dokumentert gjennom en lang rekke saker: Cermaq, Årdal, Telenor og nå Statoil.

Uenig

Kritikere på Stortinget påpeker at Bøhler i Odfjell-saken enda en gang bevisst utfordrer sine egne: Han er leder for Aps helsefraksjon. Men utad framstår han som Aps sjef i næringskomiteen. Jan Bøhler sier til Dagbladet at hans anonyme kritikere burde ha kommet til ham i steden. - Jeg har hele tiden uttalt meg som leder i Oslo AP og ikke på veghne av stortingsgruppa. Dessuten hadde ikke Odfjell-kritikken utspring i stortingsgruppa, men i deler av partiet, sier Bøhler.

- Forstår du at det kan oppfattes som problematisk at du opptrer med flere hatter i slike saker?

- Nei. Mange i stortingsgruppa er også fylkesledere og uttaler seg som det. Jegbruker hele dagen på å være helsepolitiker. Men saker som omhandler eierskap får ofte større dimensjoner fordi det handler om flere arbeidsplasser. Det betyr derimot ikke at jeg kun driver med næringspolitikk, sier Bøhler.

FÅR KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg får kritikk av sine egne for at han ikke driver aktiv nok næringspolitikk.
FÅR KRITIKK: Jan Bøhler får kritikk av sine egne for å drive næringspolitikk mot regjeringen når han egentlig er helsepolitiker.