Duket for tobakkskamp i retten

Mandag møtes Philip Morris og den norske stat i retten. Tobakksgiganten mener forbudet mot synlig tobakk i butikkene er ulovlig.

I RETTEN:
Administrerende direktør Michael Saxon i Philip Morris Norge (nr. to f.v.), advokat Erik Klevmo (t.v.), advokat Peter Dyrberg, advokat Anne H. Gaustad og advokat Jan Magne Juuhl-Langseth før rettsaken mot den norske stat ved Helse- og omsorgesdepartementet mandag morgen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I RETTEN: Administrerende direktør Michael Saxon i Philip Morris Norge (nr. to f.v.), advokat Erik Klevmo (t.v.), advokat Peter Dyrberg, advokat Anne H. Gaustad og advokat Jan Magne Juuhl-Langseth før rettsaken mot den norske stat ved Helse- og omsorgesdepartementet mandag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Philip Morris Norge, som er del av verdens største tobakksselskap, har derfor saksøkt den norske stat for å få opphevet forbudet. Mandag møtes partene i Oslo tingrett. Tobakksselskapet mener blant annet at forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Som ledd i søksmålet har Oslo tingrett hentet inn en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA- domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

Forbudet mot synlige tobakksvarer i butikken trådte i kraft første januar 2010 etter å ha blitt vedtatt av Stortinget vinteren 2009. Høyre, Venstre og Frp stemte imot forslaget.

- Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge. Men spørsmålet selskapet vil konsentrere seg om i rettssaken, er om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å nå dette målet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer