TIL KAMP OM KVOTEFLYKTNINGER:  Venstre og KrF har gått for å ta inn 10 000 kvoteflyktninger i Norge, men Frp og Høyre ønsker ikke et så høyt tall. Nå er det igjen duket til tøffe forhandlinger i regjeringssamarbeidet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL KAMP OM KVOTEFLYKTNINGER: Venstre og KrF har gått for å ta inn 10 000 kvoteflyktninger i Norge, men Frp og Høyre ønsker ikke et så høyt tall. Nå er det igjen duket til tøffe forhandlinger i regjeringssamarbeidet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Duket til kamp om kvoteflyktninger: - Jeg er låst på 10 000

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Men Høyre og Frp sier fortsatt nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs landsmøte vedtok i helgen at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i år og neste år. Også Arbeiderpartiet, SV, Sp, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har vedtatt å si ja til 10.000 flyktninger.

Men regjeringspartiene Høyre og Frp ønsker ikke et så høyt antall, og KrF og de andre partiene på Stortinget skal 19. mai starte forhandlinger med regjeringspartiene om saken.

- Jeg har tro på at de forhandlingene kan gå bra. Det er mange gode ideer i potten, og dette handler ikke bare om et tall. Det handler om hvordan vi skal takle den største krisen på 70 år, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

- Betyr det at du ikke er helt låst på antallet 10.000?

- Jeg er låst på det tallet, men Venstres uttalelse inneholdt veldig mange andre ting som jeg også er låst på. Det er ikke bare det tallet, men hele bredden av tiltak som er viktig, sier hun.

Mange forslag Grande gir statsminister Erna Solberg (H) ros for at hun har invitert til dialog om revidert budsjett og ikke overlater ansvaret for å finne en god løsning i spørsmålet om flyktninger til Venstre og KrF.

- Jeg synes ikke diskusjonen «hjelpe hjemme, hjelpe ute» er så interessant. Det jeg merker meg, er at vi har doblet antall kvoteflyktninger allerede med denne regjeringen. Det synes jeg er kjempebra, sier Grande.

Hun viser til at alle partiene på Stortinget er invitert til å bidra med ideer når forhandlingene starter én uke etter at revidert budsjett er lagt fram.

- Da håper jeg alle partiene faktisk bidrar til å finne en slik løsning, sier hun.

- Ikke løypemeldinger Erna Solberg er ikke overrasket over den klare beskjeden fra KrF-landsmøtet.

- Det var vel ikke uventet at de kom til å mene det. Nå er vi i prosess på Stortinget, sier hun til NTB.

- Hva har det å si for prosessen videre at budskapet fra KrF er så tydelig?

- Jeg gir ikke løypemeldinger på dette.

- Hvordan skal regjeringen unngå å gå på et nederlag i denne saken?

- Jeg gir heller ikke vurderinger til pressen om hvordan vi skal diskutere disse sakene. Nå skal vi snakke sammen, og da må dere vente til vi faktisk snakker sammen, sier Solberg.

Lover mer til Syria Statsministeren viser ellers til at det vil komme tiltak i revidert budsjett.

- Jeg sier ikke noe mer enn det jeg har sagt, at vi skal gi mer penger til Syria.

Solberg opplever heller ikke at de andre partiene er helt låst på tallet 10.000.

- Det er et ganske klart budskap fra mange av partiene at de også vil lytte til hva kommunene kan klare å bosette. Slik jeg oppfattet det, var det et tydelig premiss i vedtaket fra Arbeiderpartiets landsmøte, sier hun og viser til at regjeringen gjør mye.

- Aldri har noen regjering tatt imot så mange kvoteflyktninger som vi gjør i dag. Vi bosetter rekordmange ute i kommunene. Dette er en stor dugnad norske kommuner allerede gjør. Det må vi ikke glemme når vi snakker om de 10.000. (NTB)