Dukken som bringer kaos i hjemmet

«Rampenissen» skulle være en alternativ humor-kalender for barna i juletiden. Nå ser det ut som at det er de voksne som koser seg mest med rampestrekene de kan påføre husstanden, og noen drar det ekstra langt.

KREATIVE PÅFUNN: Hver morgen forventer barna et nytt påfunn fra rampenissene. Frode Skogøys påfunn har inspirert flere. Foto: Frode Skogøy
KREATIVE PÅFUNN: Hver morgen forventer barna et nytt påfunn fra rampenissene. Frode Skogøys påfunn har inspirert flere. Foto: Frode Skogøy Vis mer
Publisert

Hver morgen har de små nissefigurene flyttet seg til et nytt sted i huset til komiker og småbarnsfar Rune Bjerga i Stavanger. Enten det er mellom to brødskiver i toasteren, eller at den har besvimt midt på gulvet over de høye strømprisene.

Går du inn på Facebook-gruppa «Rampenissen» finner du 110 000 voksne som dekker svamper i Nugatti eller putter kaffepulver i dusjhodet. Det er tydelig at rampestrekene kan bringe fram det indre barnet i foreldrene.

Litt for å dra de voksne bort fra en slitsom hverdag, men mest for å glede barna, startet komiker Rune Bjerga med rampenisse-streker for et par år tilbake for å fylle juletida med litt ekstra latter.

Ramp uten grenser

- Rampenissene er jo et friminutt fra både barna og de voksnes hverdagsliv. Alle setter jo pris på litt fri fra den mørke tida, forteller Rune Bjerga til Dagbladet.

LATTER I HVERDAGEN: Rune mener rampenissen er en god erstatning av andre julekalendre. Foto: Privat
LATTER I HVERDAGEN: Rune mener rampenissen er en god erstatning av andre julekalendre. Foto: Privat Vis mer

Nå har nisseopplegget som gir foreldre muligheten til å drive med nisse-streker for å tulle med barna, nådd nye høyder. Når kreativiteten står fast, er det vanskelig å holde seg innafor reglene.

- Barna synes jo at dette er veldig stas. Problemet er at det er kreativt, så du står der klokka 23 på kvelden og vurderer å stjele belegningsstein fra naboene bare for å ha noe å vise barna, sier Bjerga.

Et annet hus, i Haugesund, har også årlig besøk av rampenissen, men der er det få grenser for hva den kan finne på. Der har rampenissen både fylt dusjhodet med kaffepulver og gått løs på sminken.

TRADISJON: I fjor endte nissene i søpla siste dagen i desember, men barna var ikke klar for å la nissespøkene gå. Foto: Frode Skogøy
TRADISJON: I fjor endte nissene i søpla siste dagen i desember, men barna var ikke klar for å la nissespøkene gå. Foto: Frode Skogøy Vis mer

- Fantasien setter jo ingen grenser, men man må jo huske på at det skal være gøy for barna. Ikke at jeg er det beste eksempelet for det, sier Frode Skogøy lattermild.

I Haugesund-huset er det ikke tradisjonelle rampestreker det går i. Der dekker rampenissene kjøleskapet i plastfolie, gjemmer seg i doskålen og lager stol-tårn på kjøkkenet.

Rampenissen har derfor blitt en forventning hvert år. Så da Skogøy prøvde å gjemme nissene på loftet under årets jul, tok det ikke lang tid før barna fant de fram igjen.

Voksenkalender

Ikke alle rampestrekene blir satt like pris på.

- Jeg har jo fått litt småkjeft et par ganger. Min tidligere samboer var ikke veldig fornøyd da jeg lagde stoltårn for eksempel. Eller da det var kaffe som kom ut av dusjen, sier han.

UNDERHOLDENDE: Frode Skogøy mener det viktigste ikke er å ha de beste rampestrekene, så lenge det er underholdende for hele familien å drive på med. Foto: Privat
UNDERHOLDENDE: Frode Skogøy mener det viktigste ikke er å ha de beste rampestrekene, så lenge det er underholdende for hele familien å drive på med. Foto: Privat Vis mer

Det var etter «to kalde» en desemberkveld at Skogøy kom på noe han da så på som en genial idé: Kaffepulver i dusjhodet. Men hans daværende samboer skal ikke ha blitt veldig imponert da hun skulle dusje påfølgende morgen.

Skogøy syns det er lov å la seg rive med, det skal tross alt underholde hele familien.

- Det er jo blitt en voksenkalender for meg, så jeg vil si at det er like gøy for de voksne som for barna.

INSPIRASJON: Frode Skogøy har blitt til en inspirasjon for mange. Han mener de litt vågale rampestrekene akkurat er innafor. Foto: Frode Skogøy
INSPIRASJON: Frode Skogøy har blitt til en inspirasjon for mange. Han mener de litt vågale rampestrekene akkurat er innafor. Foto: Frode Skogøy Vis mer

Skogøy har likevel et tips til andre foreldre som styrer på i advenstida:

- Don't drink and do the rampenisse.

- Beklager

Admin for Facebook-gruppa «Rampenissen», Margrethe Vaage, merker at det i gruppa er flere foreldre som ikke er like entusiastiske som Skogøy.

- Det er litt frustrasjon og stressa foreldre i gruppa merker vi, men det skal innebære magi for barna og er noe man skal kose seg med. Det enkle er ofte det beste, sier hun til Dagbladet.

Skogøy sier seg enig i at forventningene er noe man legger opp til selv. Hans tips er å gå for de tradisjonelle rampestrekene når kreativiteten er lav, og heller spare opp til den store finalen.

- Jeg beklager til alle frustrerte foreldre for at jeg startet noe som både gir en del frustrasjon, men viktigst av alt magi for barna, sier Vaage.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer