Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dukker han opp i dag?

Radovan Karadzic boikottet domstolen i Haag i går. Vil ha elleve måneders utsettelse.

VIL UTSETTE: Radovan Karadzic står foran
en tiltale på en million sier. Foto: AP/Scanpix
VIL UTSETTE: Radovan Karadzic står foran en tiltale på en million sier. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): BRUSSEL (Dagbladet): Utenfor krigsforbryterdomstolen i Haag har noen hundre bosniere samlet seg for å følge rettergangen mot den ene av de to mest blodige overgriperne under krigen i Bosnia-Hercegovina, Radovan Karadzic, den gang «president» i den serbiske utbryter-republikken. Hans våpendrager, general Ratko Mladic, er ennå på rømmen.

Enorm tiltale
Innenfor er en slags nervekrig. Karadzic er tiltalt på elleve punkter for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen på 1990-tallet, en tiltale på nær én million sider. Han møtte ikke i retten i går, fordi han sier han ikke har hatt tid nok til forberedelser. Og han nekter å møte i retten i dag.

Presidenten i retten, den sørkoreanske dommeren O-Gon Kwon ba ham i går om å tenke seg om.

— Det er omstendigheter der en rettssak kan gå videre i tiltaltes fravær når tiltalte gir avkall på retten til å være til stede, sa dommer Kwon.

Kan hentes med makt
Dommerne kan, hvis de vil, gi ordre til å bringe tiltalte til rettssalen med makt. Det ønsker de neppe. Men Kwon forklarte at rettergangen vil fortsette i dag med påtalemaktas innledningsforedrag, med eller uten tiltalte.

Retten kan også utnevne en forsvarer for Karadzic, som før helga ba om en utsettelse på ni måneder og forklarte at han vil føre sitt eget forsvar.

Hildegard Uertz-Retzlaff fra påtalemakta oppfordret retten til å oppnevne en forsvarer.

— Dommerne har tenkt igjennom hva de skal gjøre. De kommer til å begynne prosessen, med eller uten ham, sa domstolens talskvinne, Nerma Jelacic, i går.

Advokat Marco Sladojevic, en av Karadzic? rundt tjue rådgivere, møtte tiltalte på cella i går.

— Han vil ikke være til stede i morgen heller, sa han etterpå.

PROTESTERER: En bosnisk kvinne protesterer utenfor retten i Haag i går. Da startet rettssaken mot Radovan Karadzic, men hovedpersonen møtte ikke. Foto: Rick Nederstigt/AFP/Scanpix
PROTESTERER: En bosnisk kvinne protesterer utenfor retten i Haag i går. Da startet rettssaken mot Radovan Karadzic, men hovedpersonen møtte ikke. Foto: Rick Nederstigt/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media