Presidentvalget i USA:

Dukker plutselig opp på sjokkmåling

Superrikingen og den tidligere republikaneren Michael Bloomberg vil bli Demokratenes presidentkandidat. Nå dukker han opp i toppen av en sjokkmåling.

SJOKKMÅLING: Michael Bloomberg (t.v.) kastet seg inn i Demokratenes nominasjonskamp seint i fjor. Nå gir en sjokkmåling Bloomberg medvind i den interne kampen om å få møte Donald Trump til duell i presidentvalget. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SJOKKMÅLING: Michael Bloomberg (t.v.) kastet seg inn i Demokratenes nominasjonskamp seint i fjor. Nå gir en sjokkmåling Bloomberg medvind i den interne kampen om å få møte Donald Trump til duell i presidentvalget. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han har brukt 200 millioner dollar - over 1,8 milliarder kroner - av sin egen formue på å tapetsere amerikanske TV-kanaler og nettsteder med reklame.

Nå kan superrikingen Michael Bloomberg ha fått tilbakebetalt en del av sin enorme investering gjennom en sjokkmåling.

Der hevder den tidligere republikaneren og New York-borgermesteren seg i toppen blant andre Demokrater som ønsker å bli partiets presidentkandidat.

LATTERLIGGJØR DEMOKRATENE: Under en tale i Charlotte, North Carolina, gjorde Donald Trump narr av demokratene. Video: CNN Vis mer

Skeptisk ekspert

Den norske USA-eksperten Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole, lar seg overraske av målingen.

Han tar den samtidig med en stor klype salt.

- Jeg bruker å være forsiktig med å trekke slutninger basert på nasjonale målinger. Nominasjonsprosessen foregår tross alt i enkelte delstater, sier Melby til Dagbladet.

Men det er vanskelig å tolke målingen som noe annet enn godt nytt for Bloomberg, som seint i 2019 formelt kastet seg inn i kampen om å få møte republikanske Donald Trump til duell i presidentvalget.

Biden ned

Den er samtidig dårlig nytt for andre kandidater. Bloomberg har tidligere ligget og vaket i bunnen av målingene. Nå nesten dobler han sin oppslutning i målingen fra det velrenommerte instituttet Quinnipiac.

Bloomberg ligger på en tredjeplass med 15 prosent oppslutning etter å ha fått sju prosentpoeng større oppslutning sammenliknet med forrige måling.

Tidligere visepresident Joe Biden har gått tilsvarende ned på målingene. Biden ender like foran Bloomberg med 17 prosent oppslutning, etter å ha tapt hele sju prosentpoeng i oppslutning.

I kamp om sentrum

Svein Melby beskriver andre moderate kandidater som Pete Buttigieg som «uprøvd, men for tida høytflygende». Amy Klobuchar faller også inn i den moderate leiren, men har mislyktes med å oppdrive det helt store engasjementet for sitt kandidatur.

- Bloomberg og Biden kjemper om den moderate delen av partiet, og der er det en slags åpning for et Bloomberg-kandidatur, sier Melby.

Seniorforskeren tror Bloomberg derfor kan vokse - eller falle - på målingene uten at det går på bekostning av kandidater som Elizabeth Warren og Bernie Sanders.

- Det er ikke Sanders' fløy Bloomberg kommer til å appellere til. Den kampen står mellom Warren og Sanders, sier Melby.

DEN NORSKE PRESIDENTEN: Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttgieg, lærte seg norsk for å lese Erlend Loe sine bøker. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Tviler på mobilisering

Selv om målingene skulle stemme, tror ikke Melby at Bloomberg vil sitte igjen som Demokratenes vinner etter at nominasjonsprosessen er over.

- Det skurrer litt for meg at Demokratene skulle falle for en søkkrik person i konkurranse mot Trump. Jeg tviler også på hvilke evner han vil ha til å samle partiet, sier seniorforskeren.

Det er liten tvil om at målingen tyder på at utfallet er langt fra avgjort, mener han.

VALGKAOS: Det som skulle gi momentum til en potensiell vinner i Iowa har blitt til noe helt annet. Flere timer etter at kandidatene har forlatt staten er fortsatt ikke vinneren kåret. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Kommentator: Henrik Heldahl / amerikanskpolitikk.no / Podkasten 2020 Vis mer

- Det er uavklart hos Demokratene, og det kan være rom i sentrum for Bloomberg, men skal Demokratene slå Trump, må de få til en skikkelig mobilisering blant minoritetene i USA. Jeg setter et stort spørsmålstegn ved om Bloomberg kan få til det, sier Melby.

I kampen mot Trump, spørs det om 200 millioner dollar er nok. Samtidig har Bloomberg en estimert formue på om lag 50 milliarder dollar - over 464 milliarder kroner.

Tirsdag 11. februar går Demokratene for andre gang i nominasjonskampen til valgurnene. Denne gang er det primærvalg i New Hampshire.

Bernie Sanders og Pete Buttigieg gjorde det best i kaosvalget i Iowa i forrige uke. Nå er spørsmålet om Bloomberg kan blande seg inn i toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer