Tørken i Europa

Dukket opp igjen

Tørken herjer i Europa og «Spanias Stonehenge» plutselig er synlig igjen.

EKSTREMTØRKEN: Tørken i verden har bidratt til en rekke spektakulære arkeologiske funn. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kun fire ganger siden 1963 har man kunne se den rundt 7000 år gamle steinsirkelen, Dolmen de Guadalperal.

For selv om arkeologer fant den i 1926, ble steinsirkelen, som har fått kallenavnet Spanias Stonehenge, oversvømmet da vannreservoaret Valdecañas ble bygget i 1963.

Men når Spania nå er inne i det som blir kalt den verste tørken på 1200 år og vannstanden i Valdecañas er historisk lav kan man igjen se Steinsirkelen. Totalt har landets reservoarer bare 36 prosent av normal kapasitet.

- Unik mulighet

I Extremadura-regionen har det altså ført til en ny turistattraksjon og turistene strømmer nå til steinsirkelen som forskere hevder stammer fra 5000 år f.Kr.

- Folk drar herfra fornøyde, sier Ruben Argenta, som eier et firma som tilbyr guidede turer i steinene, til The Guardian.

Manuel mantilje, en av turistene som besøkte, sier at han hørte om steinene gjennom media

- Vi så på det som en unik mulighet, sier han til avisa.

I Catalonia har tørken også eksponert en kirke. Vanligvis kan man bare se toppen av Sant Roma de Sau-kirken, men nå kan turistene spasere helt opp til ruinene av kirken fra 1000-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.