400 ÅR GAMMEL: En italiensk alpinist oppdaget dette dyret på en tur over fjellet i Sør-Tirol. Video: Emilie Rydning / Dagbladet / Eurac Research Vis mer

Dukket opp under isen etter 400 år

Italienske Hermann Oberlechner har gjort et stort funn i Sør-Tyrol som har fått forskerne til å sperre opp øynene.

Publisert
Sist oppdatert

På en tur over de snødekte fjellene i de italienske alpene oppdaget han noe som stakk ut av isen i Val Aurina. Det viste seg å være noen godt bevarte rester av en 400 år gammel geite-antilope, skriver Eurac Research i en pressemelding.

- Halve kroppen stakk ut. Huden så ut som skinn, og var helt hårløs. Jeg stoppet opp, rett og slett fordi jeg aldri har sett noe liknende, sier Oberlechner i meldingen.

3200 meters høyde

Det er ikke uvanlig at klatrere og turgåere kommer over døde dyr og dyrerester, men dette var ulikt noe han hadde sett før. Han tok bilder av skrotten og sendte det til Institutt for kulturarv i Italia.

Deretter begynte jobben med å få den godt bevarte, og nærmest mumifiserte dyreskrotten ned fra fjellet.

Funnet ble gjort på 3200 meters høyde, og operasjonen med å få den ned har vært krevende.

<strong>SPESIALBYGD SENG:</strong> Ved hjelp av en spesialbygd seng og det italienske forsvaret, fikk forskerne transportert dyret ned fra fjellet og til bevaringslaboratorium i Bolzano i Italia. Foto: Eurac Research
SPESIALBYGD SENG: Ved hjelp av en spesialbygd seng og det italienske forsvaret, fikk forskerne transportert dyret ned fra fjellet og til bevaringslaboratorium i Bolzano i Italia. Foto: Eurac Research Vis mer

Funnet viste seg å være et 400 år gammelt pattedyr med spisse horn, som har slektskap til både geiter og antiloper. Grunnen til at den er så godt bevart er at den har ligget beskyttet av breen i 400 år og kom nylig til syne på grunn av at isen har trukket seg tilbake, ifølge Eurac Research.

Funnstedet på 3200 meters høyde er uframkommelig og det tar seks timer til fots å komme seg dit. Av den grunn har den italienske hæren vært involvert og deltatt i den noe spesielle redningsaksjonen.

Ved hjelp av en spesialbygd seng, ble kroppen transportert ned fra fjellet i helikopter og fløyet til Institutt for kulturvern, Eurac Research bevaringslaboratorium i Bolzano, Italia.

Spennende forskning

Levningene er ifølge forskerne i så god stand at den er perfekt for forskerne å bruke til å forbedre bevaringsteknikkene til ismumier verden over.

I tillegg oppgir instituttet at de vil bruke dette funnet til å finne metoder for å beskytte eldgamle DNA - noe som kan bli svært verdifull informasjon for menneskeheten.

I tiden framover vil forskerne finne ut av hvilke endringer DNA gjennomgår når de ytre forholdene endrer seg, forklarer Marco Samadelli, bevaringsekspert i Eurac Research.

Dette er første gang en dyremumie blir brukt på denne måten.

- Vårt mål er å bruke vitenskapelige data til å utvikle en global og innholdsrik konserveringsprotokoll for ismumier, sier Albert Zink, leder av Institute for Mummy Studies ved Eurac Research i Italia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer