Nazcalinjene i Peru:

Dukket opp under veiarbeid

Over 2000 år gammel katt funnet i åsside.

RESTAURERT: En illustrasjon av en katt, laget for over 2000 år siden, har blitt funnet og restaurert i Nazca i Peru. Foto: AP / NTB
RESTAURERT: En illustrasjon av en katt, laget for over 2000 år siden, har blitt funnet og restaurert i Nazca i Peru. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Nazcalinjene i Peru er kjent for de mange hundre figurene og tegningene inkaindianernes forgjengere lagde for mellom 1500 og 2000 år siden.

UNESCO omtaler Nazcalinjene som en av arkeologiens største gåter. Ørkenlandskapets hvite sand er dekket av mørke småsteiner, og steinene har blitt fjernet for å lage dyretegninger og geometriske figurer.

Blant tegningene man kan se der er en kolibri, en apekatt og en spekkhogger.

Nå har enda et dyr føyd seg i rekken av illustrasjoner i åssiden, 400 kilometer utenfor hovedstaden i Peru, Lima.

Holdt på å forsvinne

En diger katt kom til syne under et arbeid med å forbedre veien til en av åsene som gir best utsikt til mange av illustrasjonene.

- Figuren var så vidt synlig, og holdt på å forsvinne fordi den ligger i en ganske bratt bakke som er offer for naturlig erosjon, sa kulturdepartementet i Peru i en pressemelding i forrige uke, ifølge The Guardian.

I løpet av de siste ukene har den minst 2000 år gamle geoglyfen blitt rengjort og restaurert, slik at man nå kan se en katt med kroppen i profil og ansiktet vendt mot publikum.

GROTESK: I Huanchaco i Peru har de funnet en stor massegrav hvor flere hundre barn er begravet. Reporter: Geir Jone Karlsen. Foto: NTB Scanpix, Google Earth. Vis mer

Kjempegammel

Katten skal være 37 meter lang, og linjene i figuren er mellom 30 og 40 centimeter tykke.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at vi fortsatt finner nye figurer her i ørkenen. Samtidig vet vi at det fortsatt er flere vi ikke har funnet, sa sjefarkeologen i Peru, Johny Isla, til det spanske nyhetsbyrået Efe.

Mellom 80 og 100 nye figurer har blitt funnet de siste åra i Nazca- og Palpa-dalførene. Samtlige av disse ble laget for 1500-2000 år siden.

Arkeologen sier katten som nå er funnet, ble laget enda tidligere enn disse. Ved å sammenlikne med andre figurer de har funnet, er denne laget i samme stil som figurene lagd for over 2000 år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer