HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer Vis mer

Nord-Korea

Dukket plutselig opp i 2014. Nå er diktatorens søster en av de mektigste i hele Nord-Korea

Kim Yo-jong har rosemalt storebroren Kim Jong-un. I forrige uke ble hun forfremmet.

(Dagbladet): Rundt fire år etter at Kim Jong-un ble født, satte moren Ko Young-hee en lillesøster til verden.

Dette i form av Kim Yo-jong. Hun fikk forrige uke en rolle i Nord-Koreas politbyrå - den utøvende makten i landets mektige arbeiderparti.

Fulgte i brorens fotspor

Utnevnelsen kommer bare fire år etter Kim Yo-jongs offentlige framtreden, ifølge The Guardian. Den britiske avisa skriver at Yo-jong er rundt 30 år gammel, og at hun og broren Jong-un gikk på skole i Sveits.

Deretter skal hun ha studert datateknologi i hjemlandet, for så å innta en anonym tilværelse utenfor maktens korridorer fram til 2014. Da ble Yo-jong visedirektør for Nord-Koreas propagandadepartement.

I den rollen har hun bidratt til å rosemale Kim Jong-un som en folkelig og tilgjengelig leder, tydelig inspirert av den offentlige personligheten til bestefaren Kim Il-sung.

Ifølge BBC skal Yo-jong også ha håndtert logistikken rundt diktatorens offentlige opptredener.

- Fullstendig lojal

Nå er Kims søster, ifølge The Guardian, én av Nord-Koreas to mest kjente kvinner.

Den posisjonen innehar hun sammen med Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju, og Duyeon Kim, analytiker ved Korean Peninsula Future Forum (KPFF), omtaler gårsdagens utnevnelse på følgende måte:

- Den viser at han har tillit til henne, og at hun er fullstendig lojal overfor broren.

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

Svigerfaren fikk viktig rolle

Overfor CNN beskriver Duyeon Kim en tendens der Kim Jong-un, i motsetning til faren Kim Jong-il, tar en aktiv rolle i arbeiderpartiet.

Dette ved å skifte ut partiets mektige skikkelser med sine egne folk. Én av disse skal være Kim Yo-jongs svigerfar, Choe Ryong-hae.

Den mektige partisekretæren ble for en uke siden utnevnt som leder for arbeiderpartiets militærkommisjon. Han representerer også erfaring - blant annet gjennom sin mangeårige posisjon i politbyrået og forhenværende rolle som nestleder for Nord-Koreas forsvar.

- Det er interessant om de to kan utgjøre et tillitsnettverk rundt Kim Jong-un, sier Stein Tønnesson ved PRIO.

Mulig nettverk

Asia-forskeren sier til Dagbladet at Kim Jong-un har spilt et effektivt maktspill siden han tok over makten i 2011, blant annet i form av henrettelsen av onkelen Jang Song Thaek tre år etter.

Samtidig har han også skapt en fryktkultur blant sine rådgivere.

Om Kim Yo-jong og Choe Ryong-hae har et godt forhold til diktatoren, kan det representere noe positivt for Kim Jong-un, mener Tønnesson.

- Å ha noen som kan fortelle det man ikke liker å høre, er kjempeviktig for en diktator. Hvis det nå oppstår et nettverk som våger å gi slike opplysninger, blant annet i form av svigerfaren Choe, vil det være bra for Kim Jong-uns evne til å styre landet, sier Tønnesson til Dagbladet.

Radikalt skifte

Tønnesson legger også til at Kim Jong-un ser ut til å ha oppjustert det nordkoreanske arbeiderpartiets posisjon i Nord-Korea.

På denne måten inntar han en lederrolle nærmere den til bestefaren Kim Il-sung, og mindre lik den til Kim Jong-il. Kim Yo-jong inntar på sin side en posisjon ikke ulik den tanta Kim Kyong-hui inntok da Kim Jong-uns far ennå styrte.

På den måten representerer hun også en av flere radikale omveltninger fra datidas maktapparat.

- Et generasjonsskifte foregår vanligvis fra folk i 60- og 70-årene til folk i 40- og 50-årene, så dersom dette er et tegn på et slikt skifte, er det relativt radikalt, sier PRIO-forsker Stein Tønnesson til Dagbladet om Kim Yo-jongs forfremmelse.

I tillegg til henne ble to av tre menn bak Kims atomvåpenprogram, Kim Jong-sik og Ri Pyong-chol, forfremmet til stillinger i politbyrået.