Bjørn i hagen:

Dukket plutselig opp

Laila Hansen fra Oslo skvatt til da hun oppdaget en bjørn utenfor stuevinduet.

DUKKET OPP: Laila Hansen fikk seg en stor overraskelse da hun var på hyttebesøk hos søstera si i Våler i Innlandet. Vis mer
Publisert

Hansen fikk seg en stor overraskelse da hun var på hyttebesøk hos søstera si i Våler i Innlandet tirsdag denne uka. Midt i kaffekosen kom en bjørn gående på gressplenen rett utenfor stuevinduet.

- Jeg og mannen var på besøk og satt og drakk kaffe da søstera mi plutselig ropte at det var en bjørn i hagen. Den ruslet rett nedenfor terrassen, og vi ble stående og se på ham. Jeg tenkte at jeg måtte ta bilder og gikk ut på terrassen. Det var helt utrolig, sier Laila Hansen til Dagbladet.

Avisa Østlendingen omtalte saken først.

Bjørnen hadde fått snusen i fuglenes solsikkefrø - og var på vei mot matbrettet i hagen. Hansen snakket til bjørnen, som var mer opptatt av maten enn henne.

- Han var ikke særlig interessert i meg. Jeg snakket til ham, og han tittet litt opp, men brydde seg ikke noe særlig, sier Oslo-kvinnen, som sto cirka 15 meter unna bjørnen.

TITT-TEI: Den unge bjørnen forsynte seg av fuglenes matfat. Foto: Privat
TITT-TEI: Den unge bjørnen forsynte seg av fuglenes matfat. Foto: Privat Vis mer

På matjakt

I 20 minutter tuslet bjørnen rundt i søsteras hage på jakt etter mat. Laila Hansen sto trygt plassert på terrassen med åpen verandadør så hun hadde mulighet til å løpe rett inn om bjørnen skulle gå til angrep.

- Bjørnen var rolig og fin, men helt sikkert veldig ung. Han tok det med ro og ruslet rundt der i en 20 minutters tid, og gikk fram og tilbake til fuglehuset. Så forsvant han inn i skogen igjen etterpå.

- Var du redd?

FASCINERT: Laila Hansen fra Oslo har lenge drømt om å se bjørn. Tirsdag denne uka gikk drømmen i oppfyllelse. Foto: Privat
FASCINERT: Laila Hansen fra Oslo har lenge drømt om å se bjørn. Tirsdag denne uka gikk drømmen i oppfyllelse. Foto: Privat Vis mer

- Jeg var ikke redd. Vi satt trygt inni hytta da han kom. Jeg var den eneste av oss fire som gikk ut, for jeg ville ha bilder. Det er ikke så lett å ta bilder gjennom vinduet.

Ifølge Rovdata ble det registrert 160 brunbjørner i Norge i 2021. Store deler av bestanden befinner seg i grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland. I 2020 ble det registrert flest bjørner i Troms og Finnmark, med hele 66 brunbjørner.

Ifølge Hansen er det en kjent sak at det finnes ulv og bjørn i området, men det er første gang de selv har fått oppleve Norges største fastlandsrovdyr på kloss hold.

UGAGN: Bjørnen tok seg til rette i hagen i Ranum i Våler. Foto: Privat
UGAGN: Bjørnen tok seg til rette i hagen i Ranum i Våler. Foto: Privat Vis mer
WUUPS: Bjørnen reiv ned et fuglebur med mat i. Foto: Privat
WUUPS: Bjørnen reiv ned et fuglebur med mat i. Foto: Privat Vis mer

Søsteras hytte ligger nær skogen, men verken Hansen eller resten av familien har sett noe til det gedigne dyret tidligere.

- Vi som er byfolk regner ikke med å se bjørn, jeg har bare sett elg. Jeg har ønsket å se bjørn lenge. Det har ikke skjedd, men nå fikk jeg endelig se den, sier hun fornøyd.

NON STOP: En pandabjørn angrep en mann i en dyrepark i Kina. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Kom tilbake igjen

Selv om Laila Hansen ikke var redd for bjørnen, ble hun litt skeptisk da hun og ektemannen skulle gå gjennom deler av skogen for å komme til bilen etter besøket.

Heldigvis fikk de skyss av søsteras ektemann til parkeringsplassen. Da de var kommet hjem igjen til Oslo, fikk Hansen også beskjed fra søstera om at bjørnen hadde kommet tilbake igjen noen timer seinere.

- Det blir ikke noen tyttebærtur i den skogen i år, sier hun lattermildt.

SULTEN: Bjørnen var tydelig på jakt etter mat. Det spørs om solsikkefrøene var nok for det store dyret. Foto: Privat
SULTEN: Bjørnen var tydelig på jakt etter mat. Det spørs om solsikkefrøene var nok for det store dyret. Foto: Privat Vis mer
TETT PÅ: Dette bildet viser den korte avstanden mellom Laila Hansen og bjørnen. Foto: Privat
TETT PÅ: Dette bildet viser den korte avstanden mellom Laila Hansen og bjørnen. Foto: Privat Vis mer

Nå er møtet med brunbjørnen naturlig nok det store samtaleemnet i familien.

- Vi snakker ikke om noe annet nå. Det var helt utrolig fascinerende.

HØY: Denne bjørnen måtte få hjelp etter at den ble sett vinglende rundt i skogen i Duzce-provinsen i Tyrkia 11. august. Video: The Guardian. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ifølge Rovdata finnes det 67 hunnbjørner og 93 hannbjørner i Norge. Ut fra antallet hunnbjørner regner man med at det ble født 8,1 kull med bjørnunger i Norge i 2021. Det er en liten nedgang fra året før, ifølge Rovdata, som har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge.

Brunbjørnen ble totalfredet i 1973.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer