EN AV 39 000 - HVER DAG:  En alvorspreget barnebrud i en landsby 360 km nordøst for Kolkata blir pyntet til en bryllupsfest hun selv ikke har bestemt. Illustrasjonsfoto: AFP/NTB Scanpix.
EN AV 39 000 - HVER DAG: En alvorspreget barnebrud i en landsby 360 km nordøst for Kolkata blir pyntet til en bryllupsfest hun selv ikke har bestemt. Illustrasjonsfoto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Dulis (13) bønn: - Kan du få pappa til å stoppe bryllupet?

Brev fra skolejente i India vekker oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En skriftlig bønn fra en 13 år gammel indisk jente om å få slippe å gifte seg, slik foreldrene har bestemt, har vakt oppmerksomhet i internasjonale medier.

Ikke fordi hun er aleine om å bli tvangsgiftet som barn - snarere tvert i mot.

Verdens nest mest folkerike nasjon med 1,2 milliard innbyggere, har hatt nasjonalt lovforbud mot barnebryllup siden 1978 (minstealder 18 for kvinner og 21 for menn), men det er bare på papiret.

Siden 2010 er det bare registert 11 saker i den offisielle britiske rettsstatistikken der foreldre eller andre voksne er tiltalt for å ha giftet bort barn.

Fersk statistikk fra FN viser at 47 prosent av indiske jenter er gift før de fyller 18 år.

Brev til læreren
13 år gamle Duli Hembrom skrev brev til sin klasseforstander med bønn om at han prøver å overtalte foreldrene til å avlyse bryllupet, som var satt til i dag 22. april i forbindelse med en hinduistisk merkedag for inngåelse av ekteskap.

Den indiske og britiskspråklige Hindustan Times har viderebrakt 13-åringens bønn om å fullføre skolegangen og slippe å stå brud.

Samtidig har avisa spurt Dulis far om han vil ta hensyn til 13-åringens bønn.

Det er ikke noe i svaret som tyder på det.

- Det er vanskelig å finne noen ektemann når jentene blir eldre, svarer faren.

Og dermed er nok Duli allerede blitt kone til en langt eldre mann.

En av fem gift før 13
I familiens hjemby Jamshedpur og tilhørende delstat, er 18 prosent av jentene gift før de fyller 13. Altså: hver femte 12 år gamle er giftet bort.

Andre delstater har innført en kompenasjon til foreldrene på 390 dollar - drøyt 2000 norske kroner - pr. datter som ikke er gift ved lovlige 18 år.

India ligger likevel ikke på verstingtoppen over land med størst andel av jenter som blir giftet bort som barn.

Plan Norge - i et land med null prosent barnebryllup i offisielle statistikker - fikk stor oppmerksomhet i fjor med aksjonen «Stopp bryllupet» og et fiktivt barnebryllup i Jakobs kirke i Oslo.

39 000 - om dagen
Organsisjonen beregnet da at det skjer 39 000 barnebryllup hver eneste dag i verden.

- I hvilken ende begynner da en organisasjon å jobbe ?

- Vår primæroppgave er å sikre barns beste, og gjennom det internasjonale nettverket Plan International i 51 land er det ett av våre satsingsområder å la barn få være barn. Vi får håpe at det er den innsatsen som blant annet har ført til at Malawi nylig har innført lovforbud og Zambia har fremmet lovforslag mot barnebryllup, sier kommunikasjonssjef Siv Meisingseth i Plan Norge til Dagbladet.