Dum og dummere

Hvor dumme er egentlig journalister?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Vet du hva KS er? Vet du om USA er medlem av OSSE? Vet du hvem som ga NATO mandat i Afghanistan? Da vet du mer enn mange pressefolk. En kunnskapstest Respons har gjort blant journalister og redaktører for Nordiske Mediedager avdekker svarte hull i noen sentrale samfunnsspørsmål. Professor Frank Aarebrot, som står bak undersøkelsen, mener resultatet viser en farlig kunnskapsløshet. Hvordan skal disse menneskene skrive ledere om lønnsoppgjøret og artikler om SVs Afghanistan-skvis? spurte Aarebrot retorisk da han presenterte undersøkelsen i Bergen i går.

Svaret er selvfølgelig at det gjør de ikke. Undersøkelsen viser ikke noe annet enn at tilfeldig utvalgte medlemmer i Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening er omtrent like opplyste som folk flest. Litt mer, i rettferdighetens navn. Men hvis du er sportsreporter eller jobber i en lokalavis i Hallingdal klarer du deg fint uten inngående kunnskap om krigen i Afghanistan. Journalister som jobber med lønnsoppgjør og arbeidsliv derimot vet at Kommunenes sentralforbund er en arbeidsgiverorganisasjon, ikke et fagforbund for kommuneansatte. Det er mulig journalistkurset «KS for dummies» likevel kommer godt med.

Da resultatet av kunnskapstesten ble kjent for noen uker siden ble det gjengitt i media som bevis for at journalister var dumme og kunnskapsløse. Årsaken var at Aarebrot konkluderte slik i sine kommentarer og dermed ble det vinkelen de fleste steder, til tross for at journalistene raskt burde avslørt de åpenbare svakhetene ved undersøkelsen. «Journalister er dumme» var nok en for fristende tittel og utløste som ventet jublende respons på nettet, men det var vel snarere den vinklingen enn undersøkelsen som underbygget påstanden.

Som en leser på nettet syrlig bemerket: Hvis undersøkelsen hadde handlet om statistikk, ville resultatet vært enda verre.

Det mest påfallende ved undersøkelsen var at journalister og redaktører tror de vet mer enn de kan. Mens ikke-journalister gladelig svarte «jeg vet ikke», nektet pressefolkene å innrømme kunnskapsløshet. Da svarte de heller feil. Redaktører og politiske journalister var ikke overraskende de verste besserwisserne.

Men nå står det heldigvis ikke i jobbeskrivelsen at journalister skal gå rundt som levende oppslagsverk. Journalistens oppgave er å vite hvordan man skaffer, bruker og presenterer informasjon. Derfor er det mer bekymringsfullt om journalistene som skal skrive om OSSE, ikke lenger har tid eller verktøy til å skaffe tilstrekkelig informasjon. Da risikerer man ikke bare å feilinformere, men blir også et lett bytte for kildene, som Audun Lysbakken fra SV påpekte i debatten i går. Han var for øvrig lettet på politikernes vegne. Som han sa: - Nå er det i hvert fall tvil om hvilken yrkesgruppe som er dummest.

Lysbakken hadde derimot grunn til å være fornøyd med journalistenes partivalg. Som tidligere år, viste Respons’ mediestorting et overveldende flertall til SV/Ap og ingen sympati med Frp. Venstre seiler imidlertid opp som en sterk utfordrer hos både redaktører og journalister. Frank Aarebrot hadde en forklaring på det og. Det var selvfølgelig en takk for Lars Sponheims mange friske utspill.

Du skulle nesten tro professoren var redaktør.