Dumaen avviste Tjernomyrdin

For andre gang avviste Dumaen i Russland Tjernomyrdin som statsministerkandidat under en avstemning mandag. Dermed kan det gå mot nyvalg i det kriserammede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands folkevalgte avviste mandag for andre gang Viktor Tsjernomyrdin som statsministerkandidat.

Forslaget om Tsjernomyrdin fikk støtte fra 138 representanter, mens 273 stemte nei. En representant stemte avholdende. Tsjernomyrdin manglet dermed 88 stemmer for å oppnå det nødvendige flertallet på 226 representanter for å bli innsatt.

Likevel var antallet stemmer for Jeltsins kandidat en betydelig framgang i forhold til for en uke siden, da han bare fikk støtte fra 94 representanter for sitt kandidatur.

Selve avstemningen ble forsinket da det plutselig oppsto sterk uenighet om prosedyren for den åpne avstemningen.

President Jeltsin har lovet at han vil foreslå Tsjernomyrdin for tredje gang i løpet av en uke. Dersom Statsdumaen avviser Tsjernomyrdin for tredje gang, vil det tvinge Jeltsin til å oppløse forsamlingen og forberede nyvalg.

Et forsøk fra Jeltsins side tidligere mandag på å få opposisjonen til å godta Tsjernomyrdin som en midlertidig løsning, førte ikke fram. Presidenten foreslo å innsette Tsjernomyrdin på midlertidig basis som et kompromiss for å komme ut av den fastlåste situasjonen, opplyste Jeltsins talsmann Sergej Jastrzjembskij mandag.

(NTB)