Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dumdum-politiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Politidirektoratet, som ledes av Ingelin Killengreen, ønsker å ta i bruk dumdumkuler i politiets skytevåpen. På fagspråket heter det hulmantlet i stedet for helmantlet ammunisjon. Da slik ammunisjon ble forbudt i Genèvekonvensjonen, som regulerer hva som er tillatt i krig, het det dumdumkuler. Ammunisjonen river opp mennesket som blir truffet. Fiendens soldater skulle rives i fillebiter og undergrave kampmoralen til de levende. Dette var signaturmaktenes representanter enige om var umoralsk, og dumdumammunisjon ble forbudt på linje med giftgass.
  •  Politiet er ikke bundet av Genèvekonvensjonen, og svensk politi har under sterke protester tatt ammunisjonen i bruk. Nå vil Politidirektoratet gjøre det samme her, og argumenterer med ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger, der Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Etter dette drapet har tilhengerne av mest mulig væpning av politiet brukt Klunglands tragiske død i sin argumentasjon. Det er både kynisk og dypt uetisk.
  •  Politifolkenes talsmann Arne Johannesen støtter selvsagt forslaget om å gi politiet dumdumammunisjon. Han snakker ikke lenger om å stanse kriminelle med våpen, men om å være nødt til å drepe dem. Og om å unngå såkalt gjennomskyting slik at kula kan treffe uskyldige. Han har flere «internasjonale eksempler» å vise til, sier han.
  •  Det slående er at Johannesen aldri har sett et våpen han mener politiet ikke må få. Med maskinpistoler og skuddsikkert verneutstyr i stadig flere av politibilene, er norsk politi tyngre utstyrt enn sine amerikanske kolleger som patruljerer i South Bronx i New York. Dagens norske politi likner stadig mer på amerikanske soldater som patruljerer gatene i Bagdad.
  •  Vi tror ikke vanlige folk føler tungt væpnet politi som en trygghet, men som en fryktskapende trussel. De bidrar til å omdanne sivilsamfunnet til en krigssone. Vi tar som en selvfølge at justisminister Odd Einar Dørum bruker forslaget fra politidirektoratet til å markere at politiet i Norge er sivilt og ingen militær spesialavdeling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media