Dumme, men snille?

STAVANGER (Dagbladet): Folk som snakker nynorsk er mindre begavet og lavere utdannet enn andre. Det mener skoleelever i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse utført blant seks skoleklasser i grunnskolen og den videregående skolen i Stavanger levner ikke nynorskfolket stor ære.

Seks kvinner leste inn en bibelsk tekst, henholdsvis på bokmål og nynorsk. Lydbåndene av de bibelske ord ble så avspilt blant elevene. Elevene ble deretter bedt om å rangere oppleserne som intelligente, som typiske bymennesker, høyt utdannet, snill og morsom.

Teit, men morsom

Det ble ikke nevnt at testen egentlig handlet om de to norske språkformene - nynorsk og bokmål.

Resultatet av testen var både overraskende og skremmende.

Elevene mente at bokmålsoppleserne var mer intelligente. De mente også at de var mer urbane og høyere utdannet enn nynorskoppleserne. Derimot oppfattet elevene nynorskoppleserne som morsomme og snille.

Nynorskbrukere blir av elevene oppfattet som bygdemennesker der harry hårsveis og bygdefester dominerer.
Bokmålsbrukere blir betegnet som bymennesker som er moterettet, velinformerte og ambisiøse. Undersøkelsen viser også at elevene synes nynorskfaget er unødvendig og kjedelig.

Et lite problem

NRK er institusjonen som eksponerer flest nynorsktalende gjennom sine nyheter. Kjente fjes som Ingvild Bryn, Ingolf Håkon Teigene og Astri Versto snakker nynorsk i eteren.

Kringkastingssjef Einar Førde mener problemet er mindre nå enn tidligere.

- Hvis vi går noen år tilbake i tid var det mange av våre ansatte som fikk gjennomgå for sin bruk av nynorsk.
- Dette er heldigvis et mindre problem i dag, sier han.

Førde var den første representanten på Stortinget fra Oslo som snakket nynorsk. Han innrømmer at han har fått sine dose kjeft for sitt språk.

- Det var mange, den gang for nærmere tredve år siden, som syntes det var rart og fremmed med dialekten min.
Einar Førde mener derimot at NRK skal ha en del av æren for at nynorsk generelt og dialekter spesielt har fått en vesentlig plass i vår språkkultur.

Overrasket

Noregs mållag tror ikke de to språkformene er noe problem i seg selv.

- Forholdet mellom nynorsk og bokmål er ikke et språkproblem, snarere et holdningsproblem, sier Liv Ingebrigtsen. Hun er leder i Noregs mållag.

- Elever, spesielt gutter, er mindre tolerante overfor nynorskbrukere, sier hun. Hun roser undersøkelsen, men er overrasket over resultatet.

- Skolene i Stavanger er av de beste i landet når det gjelder bruk av nynorsk som hovedmål. Derfor er det overraskende at resultatet slår såpass kraftig ut i negativ retning for nynorskbrukerne.
- Det gjør meg desto mer bekymret, sier Liv Ingebrigtsen.