Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dump verdiløs dollar

OPEC splittet i synet på svak dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statslederne i de 13 OPEC-landene avsluttet et sjeldent toppmøte i Saudi-Arabia i går. Dette er det tredje toppmøtet siden organisasjonen ble startet i 1960.

Møtet har avdekket uenigheter om hvilken retning eksportgruppen skal ta, skriver Reuters.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har foreslått at OPEC-landene skal slutte å handle olje i amerikanske dollar, som han kaller «verdiløst papir».

Den synkende verdien på den amerikanske valutaen har ført til reduserte inntekter for oljelandene.

Ahmadinejad ville ha angrepet på dollaren inkludert i slutterklæringen, men dette ble avvist av USA-vennlige Saudi Arabia.

Den iranske presidenten får imidlertid støtte av Venezuelas president Hugo Chavez.

- Dollarens herredømme må ta slutt. Ser dere ikke at dollaren er i fritt fall uten fallskjerm? Spurte Chavez. Han kalte euroen et bedre alternativ, ifølge AP.  

Både Iran og Venezuela ønsker heller å prise oljen mot en kurv med flere valutaer, men USA-vennlige land som Saudi-Arabia hindret at forslaget ble vedtatt, og det ble ikke nevnt i slutterklæringen.

ALLIERTE:  Venezuelas president Hugo Chavez  og Irans Mahmoud Ahmadinejad går inn for å prise oljen mot en kurv med flere valutaer. Foto:  EPA/JAMAL NASRALLAH
ALLIERTE: Venezuelas president Hugo Chavez og Irans Mahmoud Ahmadinejad går inn for å prise oljen mot en kurv med flere valutaer. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH Vis mer

Dette er tilsynelatende en seier for de USA-allierte medlemslandene.

OPEC-landene lover å forsyne den vestlige verden med tilstrekkelig olje. De tar ikke hensyn til kravene fra de oljeimporterende landene om å øke produksjonen for å få prisen ned.

I slutterklæringen fra sa de 13 oljeeksporterende medlemslandene at det som trengs for å stabilisere oljeprisen, er fred, melder NTB.  

På møtet gjorde Mahmoud Ahmadinejad det også klart at Iran ikke vil bruke olje som våpen om USA skulle angripe landet. Men bare det at oljevåpenet ble nevnt, skapte uro.

- Vi ville aldri ønske å bruke olje som våpen eller gå til ulovlige handlinger. Men om USA skulle gå til aksjon mot oss, vet vi hvordan vi skal reagere, sa han.

Frykten for at et amerikansk angrep skulle føre til at Iran stanser oljeeksporten eller blokkerer skipsrutene gjennom Hormuz-stredet, har bidratt til økningen i oljeprisene som den siste tiden har ligget oppunder 100 dollar fatet.

USA-TRO: Saudi-Arabias kong Abdullah.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media