Dumper 65 tonn kjøttdeig

Gilde jobber natt og dag for å finne ut hvordan sju barn kunne få akutt nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): Lastebil på lastebil ruller inn til Gildes ekspedisjonslager i Sarpsborg. Kjøttprodusenten har kalt tilbake 65 tonn kjøttdeig, familiedeig og karbonadedeig, og mellom 35 og 40 tonn av den kjøttdeigen fraktes hit.

-  Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før alt kjøttet er kontrollert, men vi holder på natt og dag til vi er ferdige, sier fabrikksjef Lisbeth Svendsen.

På lageret i Sarpsborg skal de hente ut prøver av kjøttet før restene sendes videre og destrueres. En lastebil i bakgården fungerer som en provisorisk mellomstasjon før kjøttet sendes til analyser. Mennesker i hvite frakker kontrollerer hvert parti som kommer inn. De henter ut stikkprøver som så sendes til Oslo for analyser.

Stengte produksjonen

Det ikke bevist at Gilde-kjøttdeig fra anlegg nummer 103 på Rudshøgda i Hedmark er smittekilden til bakterieutbruddet de seineste ukene. Mattilsynet på Gjøvik, som utfører jevnlige kontroller på slakteriet, har ingen opplevelse av dårlig hygiene. Folkehelseinstituttet konkluderer likevel med at Rudshøgda er den mest sannsynlige årsaken til at sju barn ble innlagt på sykehus med nyresvikt. Kjøttdeig-produksjonen på Rudshøgda er stanset.


-  Vi må ta ansvar og trekke tilbake alt av deiger som ble produsert etter 1. januar og fram til nå. I samarbeid med Mattilsynet tar vi prøver av alle partiene som kommer tilbake for eventuelt å finne kilden, sier kvalitetssjef ved Gilde i Sarpsborg, Ole Nesteng.

Én prosent av norsk storfe er bærer av den farlige e. coli O103, og for at den skal kunne infisere kjøttet under slakting, må det på en eller annen måte ha vært i kontakt med dyras tarmer. Hvis det påvises smitte i noe av kjøttet som fraktes til Sarpsborg, må neste brikke i puslespillet på plass: Skjedde smitten hos Gilde, eller skyldes den dårlig hygiene hos en av kjøttleverandørene?

Dialyse

 ETT ELLER TTILFELLER TIL : Avdelingssjef Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet frykter at vi får ett eller to tilfeller til, men regner ikke med mange flere. Foto: Frank Karlsen
ETT ELLER TTILFELLER TIL : Avdelingssjef Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet frykter at vi får ett eller to tilfeller til, men regner ikke med mange flere. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Tilstanden til seks av de sju barna som fikk nyresvikt, betegnes nå som utenfor fare eller i bedring. For ei fire år gammel jente fra Oppland er tilstanden derimot fortsatt alvorlig.

-  Den er alvorlig, men stabil. Hun ligger i respirator og gjennomgår dialysebehandling, opplyser informasjonsrådgiver Børge Einrem ved Rikshospitalet.

I to av prøvene tatt av barna er det påvist e. coli 0103. I går ble en ny prøve analysert, og den viste ikke spor av den skumle bakterien. Avdelingssjef Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det ikke er oppsiktsvekkende.

-  Likevel kan det absolutt være bakterien sin skyld. Avføringsprøven kan være tatt for seint, og dette er ikke uvanlig, sier han.

-  Frykter dere flere tilfeller?

-  Jeg frykter at vi får ett eller to tilfeller til, men jeg regner ikke med mange flere. Jeg går ut fra at kjøttdeigen er borte fra markedet.

Gilde har ikke regnet på hvor mye kjøttdestrueringen vil koste.

-  Nå satser vi alt på å komme til bunns i dette. Så får vi heller ta regnestykket seinere, sier informasjonssjef Nils Ole Bredvold .

VIL TIL BUNNS: Fabrikksjef Lisbeth Svendsen vil komme til bunns i den bedrøvelige situasjonen Gilde er kommet opp i.<!--/
ARRESTERT MAT: Laboriatorieleder Therese Ryan og Pål Schrøder, leder på reklamasjonsavdelingen, gjennomgår ett av de mange partiene med tilbakekalt kjøttdeig.