- Dumper familiemedlemmers lik i gata etter at de dør av ebola

Når viruset er ekstra smittsomt.

MÅ PAKKE SEG INN: Frivillige forbereder seg på å hente personer som trolig er smittet, i Kenema i Sierra Leone. Bildet er fra juli. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/Handout via Reuters
MÅ PAKKE SEG INN: Frivillige forbereder seg på å hente personer som trolig er smittet, i Kenema i Sierra Leone. Bildet er fra juli. Foto: REUTERS/WHO/Tarik Jasarevic/Handout via ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familiemedlemmer av de som har mistet livet til ebola, dumper de smittede likene i gatene i Liberia, til tross for myndighetenes sterke advarsel.

De skriver Reuters onsdag.

Familiemedlemmene tør ikke oppholde likene hjemme.

- Derfor flytter de likene fra hjemmene sine og ut i gatene. De risikerer å bli smittet selv, sier informasjonsminister Lewis Brown i Liberia, ifølge nyhetsbyrået.

Myndighetene har varslet at de skal hente alle som dør av viruset, men anklages for ikke å dukke opp og for å bruke for lang tid på å begrave de døde.

- Du blir mer smittsom jo sykere du blir, så det er spesielt i siste fase av sykdommen og etter døden at de smitter, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Derfor er det viktig å begrave de døde raskt, og med riktig utstyr.

Ebolautbruddet er det verste i Vest-Afrika noen sinne. Så langt har over 887 mennesker mistet livet, ifølge WHO, og fortsatt står helsemyndighetene uten en kur mot det dødelige viruset. Helsearbeidere er nå så redde for å bli smittet, at de nekter å møte opp på jobb.

Det finnes ingen kur.

Det første dødsfallet i Nigeria skjedde i juli. Da hadde viruset allerede tatt flere liv i Guinea og Sierra Leone.

En av grunnene til at viruset har spredd seg så raskt i Liberia, er at befolkningen ikke tror på informasjonen fra myndighetene. Blant annet har helsearbeidere blitt anklaget for å selv ta med seg og spre sykdommen.

Mer om ebola-utbruddet: • Det største utbruddet noensinne

 Britisk spesialist: - Grunnen til at ebola-vaksine ikke fins, er at sykdommen er begrenset til Afrika.

Når de først er smittet, dør nesten 90 prosent av dem. Men disse lurte ebola-døden (DB Pluss, krever innlogging).